сряда, 21 Февруари 2018 07:42 ч.

Деца събраха пари за обувки на съученик

Цялото училище дарява всяка седмица за Митко и Лиляна, чието семейство живее мизерно
21.02.2017   |   22:19
Прочетена: 2855   |
Коментари: 2
Деца събраха пари за обувки на съученик

Хлапета от класовете от 5 до 8 клас по собствена инициатива събраха пари за обувки на свой съученик. На шестокласника Митко му се скъсала едната обувка по време на игра в двора на училището в родопското село Давидково. Тъй като знаят, че родителите му нямат пари и няма с какво да му купят нищо, хлапетата събрали пари от джобните си с идеята те да му подарят нови обувки, но не намерили в селото от къде да ги купят. Не са намерили обувки и  със събраните  пари  купили храна. " Дадоха я на 17 февруари, трогната съм от жеста им, каза директорката на училището Роза Кънчева. Митко и сестричката му Лиляна са от близкото до Давидково село Вълчан дол. Съдбата им нашумя преди 7 години заради огромната мизерия, в която живее семейството.


Доходите във фамилията са само от 130 лева социална пенсия по болест на майката, детски добавки и еднократни социални помощи. 60-годишният им баща Ангел Хайтов от три години е на легло след два поредни инсулта. Той се оказал и със счупена става на крака и заболявания. Общината и социалната служба в община Баните му били осигурени лечение и прегледи, тъй като с години назад имал неплатени здравни осигуровки. Управата и социалните покрили и неплатените вноски, за да може да бъде приет в болница, но мъжът се нуждае скъпо лечение и от операция за подмяна на става, която струва около 2000 лв.

Още преди да се разболее домът му стана известен като Къщата на мизерията, тъй като местните са единодушни, че няма по мизерен живот от този на семейството на Лили и Митко. Някога Ангел бил багерист и фадромист в Минстрой, след това работил и в дърводелски цех, но много години след това не се хващал никъде на работа, след като първата му жена се обесила в гората, след това починала втората му жена. Задомил се със сирачето Надя Колакова от съседното село Загражден. 38-годишната жена има психически проблеми и не успява адекватно да гледа децата им.


Директорката на училището и учителите събират всяка седмица пари от себе си и купуват в петък хранителни продукти за братчето и сестричето. Поели са и купоните им за храна в училището. "Купуват хранителни продукти вместо да им дават пари, тъй като майката трудно се справя с преценката за какви продукти да ги харчи. Децата са много хубави, добри и умни. Каквото и да става е добре, че са заедно, те ще пораснат, не бива да им се търси друга съдба освен да са си в семейството. Кой с каквото може им помага, но хората тук в района нямат голяма възможност да отделят", обясняват местните.


Акцията на учениците за обувки на Митко се разчула във Фейсбук и собственичка на фирма за спортни стоки от Хасково с корен от село Давидково Лидия Садова облякла децата. Тя и сестра й Събка Кокалова подарили на двете деца нови спортни екипи с елечета и тениски и пратили екипи и на родителите им. Оставили и 150 лв. при домакинката на училището да се купуват хранителни продукти и хигиенни препарати всеки петък за братчето и сестричето.


В Давидково са уверени, че двете деца ще се справят с малко помощ в живота, защото и сега сами се справяли като големи с трудната съдба. Четвъртокласничката Лили от тригодишна извежда сама дори магарето на семействотои върти цялата домакинска работа. Наплашеният от строгостта на татко си Митко също, а и ставал все по-уверен с внимание и любов в училище. Директорката му помага редовно след часовете за уроците и домашните.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3993
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...