неделя, 25 Февруари 2018 17:28 ч.

Деца с увреждания ще учат в професионални паралелки

Младежите ще учат за работници в кухнята, цветари и майстори на дограма
17.02.2017   |   13:55
Прочетена: 598   |
Коментари: 0
Деца с увреждания ще учат в професионални паралелки

Три специализирани професионални паралелки за деца със специални образователни потребности вероятно ще бъдат разкрити в Пловдив. Те са заложени в план-приема, като децата ще се обучават в тях, ако здравословното им състояние го позволява. Разчетите към момента са за подготовка по 3 професии - работник кухня към Професионалната гимназия по туризъм, цветарство към ПГАСГ „Арх. Камен Петков” и за майстори на дограма към Дървото.

Сформирането на паралелките за деца с увреждания под шапката на професионалните училища е стъпка за преструктуриране на сегашните специализирани заведения от типа на Помощното училище „Стефан Караджа” в Центрове за специална образователна подкрепа по новия закон. До момента за децата, чиито възможности го позволяват, там също имаше обучение по професия.

Смяната на статута не означава непременно, че учениците занапред ще бъдат преместени в професионалните гимназии. Законът дава възможност на бъдещите Центрове за специална образователна подкрепа да договорят детайлите заедно с учебните заведения, под чиято шапка ще са професионалните паралелки за деца със СОП в бъдеще. В нормативната база е записано, че част от дейностите могат да бъдат в едното школо, а други - в другото.

В този смисъл е възможно физически децата да останат в предишните си работилници, а да имат преподаватели от професионалните гимназии. Ако здравословното състояние позволява, някои от тях могат да отидат в масовото училище с подкрепа от учители от ресурсните центрове. Като друга форма на приобщаващо образование могат да се правят общи празници в професионалните гимназии с тийнейджърите там  и паралелките за деца със СОП от центровете.

За да се изяснят всички детайли, преди реално да стане преструктурирането и да се намери най-подходящата формула, комисии вече обхождат специализираните училища. Трябва да направят оценка, от която ще зависи дали ще има закрити и кои ще се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа.

Мониторингът се прави по няколко основни критерия: база, физическа среда, учебни планове и програми за приобщаващо образование, квалификация на персонала, транспортни връзки. Ще се огледа дали в региона има други помощни училища или центрове. Ще се снеме здравният статус на децата, предвидени са и анкети с родители.

Вече е в ход преструктуриране на цялата мрежа с общо 199 училища в областта - закрита е Професионалната гимназия по облекло „Иванка Ботева” в Калофер, като неин приемник ще стане ПГ „Евлоги и Христо Георгиеви” в Карлово, която поема обучението в паралелката за екскурзоводи. Затворено е и болничното училище в УМБАЛ „Св. Георги”. Малките пациенти занапред ще са ученици в самостоятелна форма в основните и средните училища в града.

Всеки момент се очаква и решението на министъра за намерението на училището в Калековец да стане обединено, а на школото в Маноле - средно. И двете сега са основни. Ако до 30 април има заповед за смяна на статута, ще се актуализира план-приемът за областта.

В него ще се добави още една професионална паралелка в Калековец, като половината деца в нея ще се готвят за шлосери за нуждите на предприятието „Уилям Хюс”, а другите ще учат за работници в дървообработването заради възможностите за работа в местната фирма за щайги и амбалаж. В Маноле пък плановете са професионалната паралелка да е икономисти и предачи.

В последните години е редовна практика професионалните паралелки да са 2 в 1, като събират деца от две специалности. По този начин се избягва закриването им, ако няма достатъчно кандидати по едната професия. /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4066
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...