вторник, 28 Януари 2020 15:21 ч.

Деца ще изпълняват мисии по метода "Дизайн мислене"

Системата е създадена от Станфордския университет, прилага се за намиране на креативни решения от Apple, Google, IBM
11.01.2018   |   20:22
Прочетена: 709   |
Коментари: 0
Деца ще изпълняват мисии по метода "Дизайн мислене"

Деца и родители ще умуват над различни казуси, ще измислят решения, а после ще ги реализират по иновативния метод „Дизайн мислене”.  Той ще се приложи за първи път в Пловдив в рамките на занимания през уикенда в Младежкия център.

Системата е известна като Red Paper Plane. Тя е  разработена в Станфордския университет и е водеща методология за креативно решаване на проблеми и създаване на иновации. Прилага се от компании като Apple, Google, IBM, Nike.

По подобие на техните креативни екипи, на заниманията в Пловдив децата ще бъдат въвлечени в творчески проекти - „мисии“. Всяка е базирана на конкретна професия и ще се реализира в 5 последователни работилници.

Целта на дизайн мисиите е да се развиват уменията на 21. век - работа в екип, решаване на проблеми, креативност, емпатия, увереност, търпение, концентрация, експериментиране.    

Подходът е много полезен и решава проблеми дори в ежедневието, казва Дафинка Парталска, която ще води заниманията в Младежкия център. Бившата детска учителка до момента бе двигател и на тъй наречените образователни работилнички през уикенда в центъра. В тях хлапета се събират и творят по различни теми, след като бъдат запознати с лека въвеждаща част за околния свят.

Новият проект надгражда и отново е насочен към стимулиране на креативността, като също включва познавателен елемент. Децата ще получат задача да намерят решение на простички проблеми - например да измислят и направят опаковка за популярната в момента играчка спинър.

В световната практика на компании, които използват дизайн мисленето, чрез него са създавани много полезни продукти. Един от показателните примери е конструирането на кувьоз за преждевременно родени бебета в африканските държави. Това са скъпи уреди, които струват няколко хиляди долара.

Ако се подходи по обичайния начин - просто да се изпрати такъв в дадената страна, инвестицията ще е напразна и нуждите няма да бъдат задоволени, защото там дори няма ток, обяснява Дафинка Парталска.

Затова изследователски екип тръгнал по обратния път - посетил Африка, за да види даденостите на място. Опирайки се на това, предложил работещ вариант за конкретната ситуация -  лека, удобна конструкция, която работи на батерии и се носи от майката на бебето.

По същите стъпки ще минат и пловдивските деца в работилничката по дизайн мислене. Проектите им ще включват 3 етапа, както е заложено в методиката - опознаване, избор на решение и реализация на идеята. На първата част ще бъдат посветени 3 сбирки, а на следващите - по една. 

По казуса със създаването на опаковка за играчка например участниците първо ще огледат съществуващи в момента опаковки на различни продукти. Ще изучат съдържанието, материалите, предназначението, информацията върху тях. После ще дадат предложение как да бъде опакован любимият им спинър и ще се заловят с майсторенето

Много важен момент е работата в екип, мозъчната атака в група, изслушването на другия, обмислянето на идеята заедно, казва Дафинка Парталска. Финалът на мисията също е от огромно значение - децата трябва да представят резултата от работата си, като така ще тренират умение да презентират. Задължителен елемент от методиката е накрая екипът да се поздрави и да продължи към нови открития.

Изучавайки метода, Дафина Парталска се натъкнала на действащо решение, което деца открили сами в ателие по изобразително изкуство. Боята непрекъснато капела по пода и учителката им възложила да помислят как да се справят с това. Хлапетата създали просто приспособление от дунапрен, което да попива боите.

Когато се прилага дизайн мисленето, всичко се оказва лесно, просто и достъпно, добавя Парталска. Желаещите сами да проверят как става това, трябва да са на възраст от 6 до 11 г. Групите от 10-12 деца ще се събират всяка събота от 11 до 12,30 часа в Младежкия център, а стартът е още този уикенд.  


 

Методът в действие у дома

Дизайн мисленето може да реши проблем и в ежедневното общуване с децата у дома, казва Дафинка Парталска. И дава пример - дете е опитало да намери избраната за деня блуза, но като не я е открило, е изсипало всички дрехи на пода. Обичайната реакция на майката е да му се скара. Възможен е обаче и друг подход в духа на дизайн мисленето.

Стъпка 1 - Опознаване: родителите изясняват заедно с детето какви затруднения е срещнало то и защо се е стигнало до това.

Стъпка 2: - Избор на решение: въз основа  на дадените от него обяснения записват на листчета възможните решения - по-нисък гардероб, отделен рафт за тениските с картинки и т.н.

Стъпка 3 - Реализация: детето и майката въвеждат новия ред у дома, установен без конфликти. Презентацията пък е най-лесното нещо - хлапето да разкаже на баща си, когато се прибере вечерта от работа. Чрез използването на такъв динамичен стереотип децата стават по креативни, по-спокойни и по-уверени, защото им се дава свобода да участват във взимането на решения, казва Парталска. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...