вторник, 23 Юли 2019 17:34 ч.

Джунгла с пеперуди в центъра на Пловдив

Децата влизат с билет от 2 лева, за възрастните входът е 4 лева
19.09.2017   |   18:18
Прочетена: 698   |
Коментари: 0
Джунгла с пеперуди в центъра на Пловдив

Тропическа джунгла с около 400 живи пеперуди вече ще радва млади и стари в Природонаучния музей. Уникалната и единствена по рода си в България зала беше открита вчера за посетители. Малчуганите ще плащат за вход 2 лева, а билетът за възрастни е 4 лв. Музеят, както и новите атракции - зала „Тропик” и 3D планетариумът с новия филм „Морските чудовища”  - ще работят и през трите празнични дни - в петък, събота и неделя.

Зам.-министърът на култура Амелия Гешева, градоначалникът Иван Тотев и кметът на „Централен” Георги Стаменов, придружени от директора Огнян Тодоров, бяха първите посетители, които се качиха на последния етаж. Там под формата на купол е изградена мини джунглата.  

„Добре е да сложите малко мед”, препоръча с вид на познавач Иван Тотев. Разходи се по мостчето с водопадчето и рекичката от двете му страни, видя нарязани портокали и топна пръст, за да му кацне пеперуда на дланта. Тя обаче си хареса ръката на Амелия Гешева. Крилатите насекоми бяха накацали по орхидеите, папратите и палмите, но изплашени от толкова много хора, литнаха вкупом към тавана. „По стените горе също  би било добре да има зеленина”, посъветва кметът.  „Засадени са виещи се растения, чакаме да пораснат”, побърза да успокои градоначалника Огнян Тодоров.  Растенията в залата, дълга 11 метра и висока 8, са 50 вида.

„Залата е изградена като  джунгла и пеперудите хвърчат в естествената си среда. Поръчали сме 15-16 вида тропически и най-атрактивните за момента пеперуди. Сега имаме 250, но продължават да се излюпват и други. На всеки две седмици ще добавяме и нови видове, защото част от тях имат доста кратък живот.  Доставчикът  - английска фирма - ще ни предоставя всеки понеделник списък, от който ще преценяваме какво да поръчаме”, разказа Огнян  Тодоров. Една от редките тропически пеперуди, която ще бъде доставена, е Атлас. Размахът на крилата достига 20 сантиметра.

"Залата е  най-амбициозният ни проект, защото  беше много трудно да се пресъздадат условия, които наподобяват естествената тропическа среда", коментира с гордост Огнян Тодоров. Само оборудването на залата  - вентилационните и напоителните системи -  струва 70 000 лева. Посетителите ще влизат на малки групи от по десетина души. Уредниците ще изнасят лекции за вида на пеперудите и растенията.

В  планетариума, но вече с друг билет, може да се гледа първият 3D филм "Морските чудовища".  „Планетариумите с 3D филми са много малко в света и филмите, произведени за тях, са едва около десет на брой. За разлика от 3D киното, усещането е много по-впечатляващо, защото екранът е навсякъде около вас и сте в реалната среда на подводния свят”, описа гледката директорът. Догодина ще бъдат купени още няколко 3D филма.  

"Това е най-хубавият Природонаучен музей в България", коментира Амелия Гешева и подчерта, че за да го направиш, е важно да има инициатива и идеи, а не само пари. "Чудесна атракция", похвали кметът екипа на музея и напомни, че експозицията на Природонаучния може да се разглежда безплатно в Нощите на музеите и галериите, а също така и всеки последен четвъртък на месеца. 

Снимки от Атанас Кънев

Джунгла с пеперуди в центъра на Пловдив
Джунгла с пеперуди в центъра на Пловдив
Джунгла с пеперуди в центъра на Пловдив
Джунгла с пеперуди в центъра на Пловдив
Джунгла с пеперуди в центъра на Пловдив
Джунгла с пеперуди в центъра на Пловдив

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...