вторник, 28 Януари 2020 16:01 ч.

Дипломата за психолог излиза 3600 лева

Само тясната специализация дава добри възможности за реализация
15.01.2018   |   20:45
Прочетена: 2479   |
Коментари: 0
Дипломата за психолог излиза 3600 лева

Все повече младежи решават да станат психолози, но заслужава ли си инвестицията във времето и образованието? Как може да се реализира един висшист с психология и трябва ли му допълнителна квалификация, за да започне реално работа? Колко е неговата заплата? Разговаряхме с пловдивски специалисти в търсене на отговора къде стои професията на пазара на труда.   

Най-малкият старт в кариерата на психолога струва 2400 лева. Редовната форма на обучение в Пловдивския университет по обща психология е с времетраене 4 години. Семестрите са общо 8 с такса от почти 300 лв. за всеки от тях, бакалавърското ниво излиза 2400 лв. След дипломирането възможностите за реализация не са големи. Висшистът може да работи главно като учител по психология, социален работник или в редки случаи като училищен психолог.
За придобиване на по-тясна специализация се учи магистратура. Тук семестрите са два или три, в зависимост от избраната специалност, а таксите са около 600 лв. Така към сумата по обучението се добавят още над 1200 лв. Средствата се оправдават, тъй като възможностите за практикуване на професията стават по-големи. 

Дипломираният детски или училищен психолог има възможност да работи и в детски градини, домове или центрове за ранно развитие, където е необходимо да се развива триадата "дете-родител-психолог". 

 Вече и в България професията има приложение в големите предприятия и фирми с чуждестранно влияние. Там психологът на управлението работи в екипите за човешки ресурси. Завършилите специалност криминална психология могат да се реализират в различните сектори на структурата на МВР.

Още 6 бона, за да станеш консултант

В случай че един дипломиран психолог реши да стане терапевт, трябва да премине през допълнително обучение, което не се предоставя от университета. За да получи правомощия да работи с психиката на хората, специалистът трябва да се сертифицира с консултантска или терапевтична степен.    

Курсовете се провеждат от упълномощени преподаватели с високи хонорари. За да покаже диплома за консултант, психологът трябва да плати над 6000 лв., а за да стане терапевт - излиза още по-солено.Обучението е общо 500 часа, разпределено в три етапа, като всеки от тях е по две години. Цената за уроци е около 70 лв. за уикенд.   

След приключване на дългогодишното квалифициране повечето специалисти започват частна практика. Посещенията при терапевт в Пловдив са около 30 лв. на час за индивидуална консултация и 40 лв. за семейна терапия, за разлика от столицата, където сеансите гонят двойни цени. 

България е единствената страна в Европа, в която няма закон за психолозите. Професията на психолога и психотерапевта не е нормативно уредена и ресурсно обезпечена като регулирана професия.

600 лева на старта след 4 години учене

Професията на училищния психолог днес е необходима и все по-търсена. Тя обаче е сложна и тежка за практикуване.  

Един от проблемите, пред които се изправят училищните психолози, е, че възнагражденията им не оправдават тежестта на отговорностите им в работата с деца. Заплатите на психичните възпитатели в образователните институции са около 600 лв., в зависимост от това дали училището е основно, средно или гимназия, като необходимата литература, периодични издания и работни средства се налага да закупуват със собствени средства. 

Друга голямо препятствие в работата на специалиста в училищната среда е, че често институцията не му осигурява отделен кабинет. Психологът трябва да има обособенa стая, където да провежда своите разговори и уроци. В това отношение има много трудности, защото специалистът се нуждае от място за съхранение на своята литература, методически помощни средства, работни документи, които използва всекидневно, както и сигурен компютър.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...