понеделник, 27 Май 2019 06:51 ч.

Домът на Георги Божилов-Слона става артцентър

Къщата на изключителния пловдивски творец отваря врати за почитателите му
12.04.2013   |   15:24
Прочетена: 12225   |
Коментари: 4
Домът на Георги Божилов-Слона става артцентър
Снимка: Георги Божилов-Слона

Домът на Георги Божилов-Слона ще се превърне в модерен артцентър, където наред с изкуството му и личните му вещи ще гостуват и експозиции на съвременни автори. Това е идеята на проекта “Часът на сините слончета” на фондация “Георги Божилов-Слона” и художника Ицко Мазнев.
За реализацията на амбициозната идея някои от най-интересните и авторитетни съвременни художници обединяват усилията си и ще участват със свои картини в търг за събиране на средства. Събитието е на 25  април в галерия “Червеното пони”. Сред авторите са Ангел Василев, Андрей Даниел,Ангел Гешев, Бояна Попова, Васил Стоев, Вихрони Попнеделев, Георги Бояджиев, Димитър Киров, Димитър Воденичаров, Жорж Сопаджиев, Илиана Манукова, Иван Шишков, Ицко Мазнев, Йохан Артинян, Йордан Калчев, Кирила Георгиева, Кольо Карамфилов, Кольо Мишев, Лили Кичукова, Лина Маджарова, Милко Божков, Моника Роменска, Милена Мишева, Михаела Иванова, Милен Джановски, Николай Певичаров, Румен Жеков, Румен Нечев, Стоян Цанев, Станимир Видев, Стефан Божков, Свилен Блажев, Яна Илиева, Янко Ненов.

Идеята за благотворителната разпродажба е на художника Ангел Василев, който също ще даде своя работа в името на каузата.

Искаме да съживим артистичния дух на това място, да го отворим както за почитателите на Георги Божилов-Слона, така и за активен творчески живот на съвременните художници, обяснява дъщерята на именития пловдивски живописец Мия Божилова.

Проектът предвижда във възстановеното ателие на Слона да бъдат експонирани негови любими лични вещи ­ лули, очила, любими книги, часовници, множество снимки, художническите му пособия, материали, публикувани за творчеството му в пресата по цял свят. На стените ще бъдат подредени най-интересните рисунки на маестрото. На монитор ще вървят и филми, посветени на пловдивския живописец.

Основна промяна ще претърпи и дворното пространство. По тази част от проекта вече се работи. Ученици от Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов” със специалност “Стенопис” заедно със своя ръководител Атанас Камешев са направили реплика на прочутото сграфито на Георги Божилов пред къщата-музей “Христо Г. Данов”. Керамикът Димитър Къркеланов и негови ученици от ССХУ за сценични кадри ще направят алпинеум с водно огледало. Скулпторът Свилен Костадинов е готов с проекта за скулптурен ансамбъл ­ чешма. Артистичната атмосфера ще допълнят и творбите на Кольо Карамфилов, Георги Бояджиев, Недко Итинов и Наско Хранов. Те са автори на четири монументални акцента, които ще бъдат вложени материално и символично в четирите края на двора.

Скалната стена от едната страна позволява изграждането на съоръжение за светлинни, видео и други инсталации, мултимедия, пърформанси. Това ще е едно от местата, където ще могат да се изявяват творци, които ползват алтернативни съвременни изразни средства.

Сграфитото в двора на къщата е изпълнено от ученици от Художествената гимназия

Дворът на къщата е терасовиден и позволява застрояването на галерия и ателиета за работа на две нива на площ приблизително 100 квадратни метра. В галерията ще гостуват съвременни художници с временни експозиции. Ателиетата ще допълнят творческата база и така къщата на Георги Божилов-Слона ще може да бъде домакин на пленери и уъркшопове, провокирани от изключителното културно наследство, оставено на Пловдив от именития художник.
Арх. Антоанета Топалова работи върху архитектурния проект. Тя се е заела със задачата да превърне дома на Слона в артистично средище абсолютно безвъзмездно.
Зад протегнатата ръка за помощ към Мия и фондацията се крие личен сантимент. Бащата на арх. Топалова ­ скулпторът Иван Топалов, е първият учител в изкуството на Георги Божилов-Слона. По-късно двете семейства стават и съседи.

С живописното си разположение и непосредствената близост до Античния театър, къщата-музей “Георги Божилов-Слона” може да се превърне в притегателен център и домакин на представителни събития от най-високо ниво, място, което да се превърне в културна атракция, казват Мия Божилова и  Ицко Мазнев.

Те са убедени, че пловдивчани, които обичат изкуството на Георги Божилов-Слона, ще дадат своята лепта, участвайки на търга на 25 април.

Георги Божилов с Недко Итинов и Кольо Карамфилов

Амбицията на всички творци и фондация “Георги Божилов-Слона” е проектът “Часът на сините слончета” да бъде завършен до 2015 г., когато се навършват 80 години от рождението на художника.

Памет

Фондация “Георги Божилов-Слона” е учредена през 2002 г., година след като магнетичният пловдивски художник ни напусна.
Дъщерята Мия Божилова си е поставила задачата да популяризира и показва творчеството на Слона. През 2003 г. на рождения ден на художника - 13 юни, бе открита постоянна експозиция, обхващаща голяма част от творчеството му. Тя е подредена в къщата на фондация “Бъдеще за България” в Стария град. Всяка година на 13 юни там откриват изложби най-големите ни художници, с което почитат паметта на Георги Божилов.
Фондацията учреди и награда на името на художника за млад автор.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...