сряда, 21 Февруари 2018 07:34 ч.

До Гребната се роди още едно общинско предприятие

От 1 май разходите за изградения по норвежката програма Младежки център до Гребната ще се плащат от бюджета
21.04.2017   |   11:00
Прочетена: 2564   |
Коментари: 12
До Гребната се роди още едно общинско предприятие

Ново общинско предприятие "Младежки център Пловдив"  се създава от 1 май, за да поеме стопанисването на базата на Гребния канал.  Димитрия Тодорова-Андонова ще бъде назначена  за директор на предприятието. Тя и сега ръководи Центъра. Това съобщи  вчера зам.-кметът Георги Титюков, след като отчете изпълнението на европейския проект, по който беше построена и обзаведена двуетажната сграда в парк "Отдих и култура".

Центърът беше открит на 19 ноември 2015 г. от тогавашния спортен министър Красен Кралев, кмета Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров. 

Безвъзмездната финансова помощ, предоставена на община Пловдив по Норвежката програма "Деца в риск",  е в размер на 3 096 000 лева. В тази сума е включена и цялостната издръжка на Центъра заедно със заплатите на персонала и разходите за ток, вода, отопление, включително и препарати за почистване на сградата.

Отделно със собствени средства в размер на 1,7 млн. лева общината построи и открит спортен комплекс  с площ осем декара, с две фитнес площадки, три футболни  игрища, терен за баскетбол, тенис кортове, 4 тенис маси и писта за бягане. 

Проектът приключва на 30 април тази година, което означава спиране на европейското финансиране. Младежкият център  няма да се закрива и издръжката му изцяло се поема от общината, като за тази цел  се създава бюджетно предприятие, обясни зам.-кметът.  

Предложението за новата структура ще се гласува на следващата сесия.  Финансистите са изчислили, че  разходите за  дейността средно на месец излизат 20 000 лева. Персоналът ще е 22 души.

Фитнесът се ползва безплатно, но от спортния комплекс през миналата година в градския бюджет са постъпили близо 120 000 лева. Под наем за младежки обмени ще се дават и 17-те стаи в сградата. Това са собствени средства, които ще ни помогнат да издържаме Центъра, каза Георги Титюков.

Той подчерта, че младежката база се сдобива с все по-голям авторитет. Създадени са над десет клуба по интереси, в които вече са обучени  2080 младежи на възраст между 15 и 29 г. Преподава се английски език, компютърна грамотност, организирана е доброволческа дейност.

Младежите могат да ползват безплатно компютри с интернет, с които е оборудван един от кабинетите, както и библиотека, за която бяха заделени 10 000 лева по проекта. /Марица.бг

До Гребната се роди още едно общинско предприятие
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3993
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...