понеделник, 21 Януари 2019 12:11 ч.

Драмата връща Стефан Вълдобрев на сцена

Руски режисьор води под тепетата и звездата от "Слава" и "Урок" Маргита Гошева
31.08.2017   |   11:50
Прочетена: 699   |
Коментари: 0
Драмата връща Стефан Вълдобрев на сцена

Драматичният театър влиза ударно в новия театрален сезон с две премиери в рамките на 24 часа. На 10 септември от 19 часа в голямата си зала трупата ще представи спектакъла "Руски мармалад. PostChekhov" от Людмила Улицкая. Постановката е дело на Владимир Гурфинкел - главен режисьор на Пермския академичен театър.

Музиката в спектакъла е дело на колегата му Виталий Истомин.  Сценографията и костюмите са дело на Ирена Ярутис, работила на някои от емблематичните руски сцени, сред които и Таганка. Руския екип допълват хореографът Татяна Безменова и художникът на осветлението Евгений Ганзбург.

Ролите руският режисьор е поверил на Стефан Попов, Маргита Гошева, Анелия Ташева, Добрин Досев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Милена Георгиева, Радина Думанян, Красимир Василев, Елена Атанасова.

„Руски мармалад“ на Людмила Улицкая разказва историята на „руското неслучване“. Обитателите на старинната вила сякаш са излезли от пиеса на Чехов и са се озовали сред руините на сегашното съвремие. Големият руски въпрос „Какво да се прави?“ се  е трансформирал в смешно-тъжното „Има ли смисъл да правим каквото и да било?“.

Създаден изцяло от руски постановъчен екип, този прекрасен спектакъл отваря врати не само към руската действителност, но и към любопитните особености на руското театрално изкуство.

Ден по-късно - на 11 септември от 19.30 часа, в Камерната зала, е премиерата на "Момчето от последния чин" от Хуан Майорга. Режисьор е Крис Шарков. Сценографията е на Ралица Тонева, а музиката - на Асен Аврамов. Гост-актьори в спектакъла са Стефан Вълдобрев и Красимира Кузманова, които си партнират с колегите си от Пловдивската драма Боряна Братоева, Димитър Николов, Димитър Банчев, Симеон Алексиев.

„Момчето от последния чин“ на Хуан Майорга е една от най-интересно написаните съвременни световни пиеси. Сложният разказ напластява историите на плашещо със своята свръхнаблюдателност момче, попаднало в ада на семейство, клаустрофобично затворено в своите страхове, съмнения и страсти. Постановката е щастливото завръщане на театрална сцена на изключителния Стефан Вълдобрев.

Двете премиерни представления ще се случат в рамките на "Сцена на кръстопът". /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...