сряда, 20 Юни 2018 08:13 ч.

Дребните фермери със собствени щандове на пазарите

04.02.2014   |   16:17
Прочетена: 774   |
Коментари: 0
Дребните фермери със собствени щандове на пазарите

Малките стопанства с по 2-3 крави и десетина овце ще могат да продават продукцията си на отделни щандове по пазарите, за да избягват прекупвачите и да реализират продукцията си на добра цена. Новата възможност е записана в последните поправки в наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на животинска продукция, които скоро ще бъдат представени за одобрение, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, цитиран от Farmer.bg. Добилата популярност наредба за директните продажби от фермите така и не изпълни първоначалното си предназначение - да помогна на малките семейни ферми в реализацията на продукцията без посредничеството на търговците. Целта беше стопаните да продават произведени в домашни условия кисело мляко, сирене, кашкавал, мед и други животински продукти.
Въпреки че нормативът се прие още в края на 2010 г., с него бяха поставени непреодолими изисквания, затова и производителите се отказаха да го прилагат. Те трябваше да притежават млечни квоти, чието изпълнение е свързано с ред тежки административни процедури.

Разрешено им беше да продават и само 30% от месечния млеконадой, което напълно обезсмисли идеята за директен достъп до потребителя. Според експерти с новите промени в наредбата повечето от тези административни бариери ще отпаднат, като целта е бизнесът максимално да бъде улеснен при преките продажби. С решението за постоянни щандове по пазарите стопаните ще стигат пряко до клиента. При сегашната система потребителите се снабдяват сами от фермите. В новата наредба ще се създадат условия и за изкупуване на млякото от високопланинските животновъдни ферми. За целта в цялата страна предстои да се открият 230 стационарни пункта.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5609
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...