сряда, 23 Октомври 2019 04:40 ч.

Древен акведукт и некропол посрещат багерите

07.06.2016   |   09:01
Прочетена: 804   |
Коментари: 2
Древен акведукт и некропол посрещат багерите

Пет археологически обекта са открити по протежението на булевард "Васил Априлов" от колелото на гарата до Пещерско шосе. "Те още се изследват от археолози и когато бъдат изучени напълно, материалите ще бъдат предадени на комисия, която да реши дали да се запазят", каза археоложката Мая Маритова.

Тя обясни, че вече е ясно, че това е част от Западния некропол на древния Филипопол. Той е бил извън чертите на античния град и е между Бунарджика и Младежкия хълм.

Най-интересната находка ще се появи, когато бъде разкопано кръстовището на "Васил Априлов" и "улица "Пещера". Там са останките на древния акведукт на града, който е бил дълъг над 20 километра.

Водата за него е тръгвала от района на Куклен, минавала е през равнината и от Коматевския прелез се е насочвала под ъгъл директно към Западната част на тогавашния град - района на Джумаята. Между Коматевския и Джумаята маршрутът му попада точно на кръстовището на "Васил Априлов" и "Пещера". /Марица.бг

Древен акведукт и некропол посрещат багерите
Древен акведукт и некропол посрещат багерите

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...