вторник, 20 Февруари 2018 05:20 ч.

Дрога до Общинския съвет (Цялото разследване на Марица)

Наркомани си устройват пирове пред вратата на детските танцувални школи в Младежкия дом
18.03.2017   |   06:44
Прочетена: 7066   |
Коментари: 17
Дрога до Общинския съвет (Цялото разследване на Марица)

Приобщаването на младите хора към изкуствата е много важно начинание за развитието на едно здраво общество. В изпълнение на тази отговорна кауза в Пловдив е създаден „Център за изкуства и обучение“ към отдел „Култура“ на Общината. И понеже, за да има надстройка, трябва база, на организацията са дадени съответните помещения. Намират се в Младежкия дом в съседство с мястото, където заседават пловдивските законотворци от Общинския съвет. В центъра работят школи по театрални изкуства, балет, народни и спортни танци. Отиваме там в края на деня, посрещат ни народна музика и детски смях. Изкачваме стълбите и едва не се сблъскваме с двама малчугани, които играят на терасата на втория етаж. В този миг се смразяваме - на метри от хлапетата виждаме купчина спринцовки. Ясно е, че тук освен изкушените от балета деца се навъртат и наркомани. Естествено те идват по-късно вечер.  

Решаваме да отидем в Младежкия дом още веднъж, за да видим кои са нощните му обитатели. Налага се да си светим с фенерчето на телефона, защото мястото е потънало в мрак. Мъждука само една оцеляла луминесцентна лампа, която прави обстановката още по-зловеща. Закъснели сме обаче за срещата. Явно нашите хора са си тръгнали преди малко, заварваме няколко току-що догорели цигари и още боклук. Така или иначе сме тук, нека проверим какво предлага актуалното наркоменю. Оказва се наистина богато - има следи от всякаква дрога, но най-много са спринцовките от хероин. 

Виждаме светлина под една от вратите. След настоятелно почукване ни отваря Маша Иванова, балетен педагог. Разказваме какво сме открили. „Знаем за проблема, той е много стар. Когато откривахме школата, на терасата имаше и огнище", обяснява жената. Преди време г-жа Иванова е поискала на стълбището да бъде монтирана врата, която да се заключва. Ударила обаче на камък. Сградата е общинска, а пътят на жалбите от бюро на бюро дълъг. „Досега няма резултат от сигналите, а всички сме притеснени от случващото се в сградата. Родителите изпращат децата до вратата, а от страх ние веднага заключвам, за да не стане някакъв инцидент. След края на репетицията отново родителите се качват, за да вземат децата си от школата“, добавя Маша Иванова.

На другия ден продължаваме с опитите да намерим отговор на въпроса кой е отговорен за абсурдното съжителство под един покрив на деца, общински съветници и наркомани. Попадаме на човек, който би трябвало да има отношение по въпроса. „Не само фасове и спринцовки, ами някой ден тук ще намерим и труп“, разсъждава Петко Василев. Той е председател на „Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“. Кабинетите на служителите във въпросната комисия се намират в същата сграда, на метри от наркоманското сборище. По закон обаче самата комисия не може  да се самосезира и да предприеме някакви действия. "За това, че някой се дрогира, не може да се образува възпитателно дело. Тук трябва да се намесят органите на МВР“, казва Василев.

Към полицията ни препраща и Георги Маринов, зам.-кмет по обществения ред и сигурност. „Хората трябва да се обърнат към полицията, за да бъдат предприети съответните мерки и задържания“, обяснява г-н Маринов. От „Центъра за изкуства и обучение“ неведнъж са се обаждали в Районното, но без резултат. След последния подаден сигнал на телефон 112 служителите на реда дори не пожелали да се качат по стълбите. 

От Общинското предприятие „Общинска охрана“ също обясняват, че нямат правомощия за извършването на обиски и арести. Освен това служителите работят само в светлата част на денонощието, разяснява зам.-кметът Маринов. 

Оказва се, че въпреки наличието на половин дузина институции и служби, ангажирани с опазването на обществения ред и сигурността, няма кой да развали абсурдното съжителство на изкушените от изкуството деца, градските законотворци и наркоманите в една от знаковите сгради на Пловдив.

файлове
1.jpg
Дрога до Общинския съвет (Цялото разследване на Марица)
Дрога до Общинския съвет (Цялото разследване на Марица)
Дрога до Общинския съвет (Цялото разследване на Марица)
Дрога до Общинския съвет (Цялото разследване на Марица)
Дрога до Общинския съвет (Цялото разследване на Марица)
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...