петък, 24 Януари 2020 08:04 ч.

Духовата музика на ВВС довечера пред мола в чест на празника

Осмото издание на кампанията "Народните будители и Аз" стартира под патронажа на президента Румен Радев, но без него
01.11.2017   |   08:47
Прочетена: 556   |
Коментари: 0
 Духовата музика на ВВС довечера пред мола в чест на празника

Кампанията „Нродните будители и Аз” за първи път излиза от ученическата общност. Тази вечер Духовата музика на Военновъздушните сили ще свири пред мол „Марково тепе”, а на първия етаж в търговския център между 17 и 19 часа ще бъде разиграна викторина с посетителите. „За да няма българи, които да обругават будителите, да обръщат портрета на Левски с главата надолу и да ограбват паметника на Левски в София”, каза Кирчо Атанасов. Преди 7 г. дългогодишният директор на Математическата гимназия и екс зам.-министър на образованието поде инициативата в града, която се осъществява от Ротари клубовете и Зонта. Тази година тя е под патронажа на президента Румен Радев.  

На старта на осмото издание Кирчо Атанасов определи инициативата като огромно усилие да се представят българските възрожденци, които са оставили следа в историята, но по начин, който дава главната роля на ученика и паралелката.
Регламентът на ученическото състезание е всяка паралелка да си избере патрон и да научи биографията му. После класовете се състезават помежду си, за да излъчат училищен първенец, следва битка между учебните заведения за първото място в града и областта. Победителите отиват на екскурзия по исторически места.


През миналата година  в колективната надпревара са се включили 6500 ученици, като за първи път участваха училища от Варна и Пазарджик. Други 115 ученици са мерили сили в индивидуалната битка с рисунки, есета и стихове. От старта си досега кампанията е увлякла общо 63 000 ученици в две възрастови групи - 5-7 и 8-11 клас. „Проектът е урок по българщина, който всеки да получи в своите ученически години”, подчерта Кирчо Атанасов.


Тази година индивидуалната надпревара ще е посветена на 140 г. от Освобождението на България и на личността на Христо Ботев.

 Духовата музика на ВВС довечера пред мола в чест на празника

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...