петък, 18 Януари 2019 02:30 ч.

Дяволският мост - където легендите и реалността се срещат

12.01.2018   |   20:38
Прочетена: 1122   |
Коментари: 0
Дяволският мост - където легендите и реалността се срещат

Дяволският мост, известен още като Шейтан кюприя, е разположен в живописен и внушителен пролом на р. Арда край с. Дядовци, на 420 метра надморска височина, а планините от двете страни на реката достигат до 800 метра.

Оставяте колата на импровизиран паркинг в края на асфалтовия път, ако не искате да я подлагате на рискове по черния път, водещ до съоръжението. Преходът до моста е между 30 минути до час - в зависимост от темпото на придвижването ви по стръмната пътека. Веднъж зърнали силуета на могъщия каменен исполин отдалече, ускорявате крачка - нямате търпение да го видите в цялата му величественост. 

Дяволският мост внушава респект заради размерите си. Съоръжението е дълго 56 м и широко 3,5 м с 12-сантиметров каменен парапет. Мостът е трисводест, с полукръгли отвори за оттичане на водата, а височината на централния свод е 11,50 м. Върху един от ключовите камъни на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан още “печата на Соломон”. Това е първият мост, на който експертите виждат такъв знак.

Любопитно е да се отбележи още, че конструкцията е невероятно здрава - за пет века нито веднъж не е претърпяла преустройство и не е имала нужда от допълнително укрепване. Единствено през 2013 г.-2014 г. по европроект са почистени зидовете от мъхове и пръст и са освежени фугите. 

Историческите сведения сочат, че още през V век пр. Хр. на това място е имало мост, свързващ двата бряга на река Арда. Предполага се, че по това време оттам е минавал древният път “Виа Егнация”, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през проход Маказа. 

По-късно, в началото на XVI век, пътят възвръща своето значение, а султан Селим I решава да изгради наново моста със стратегическо разположение. Строежът на “Шейтан кюприя”, което на турски означава “Дяволски мост”, започва през 1515 година и приключва три години по-късно. Някои източници сочат, че съоръжението е построено от Уста Димитър от Неделино, който вградил останките на римския мост в новата конструкция. 

Мястото е прекрасно и за практикуване на риболов, както и за планински плаж и разхлада в студените речни води през лятото.

Дяволският мост - където легендите и реалността се срещат
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...