неделя, 19 Януари 2020 21:19 ч.

Европа дава 3,3 млн. за ромски "Бевърли Хилс"

Доплащаме 34 млн. от градската хазна за Водния цикъл
04.01.2018   |   09:02
Прочетена: 1879   |
Коментари: 0
Европа дава 3,3 млн. за ромски "Бевърли Хилс"

Европа отпуска 3,3 млн. лева  и за строеж на социални жилища. Засега не е уточнено къде ще се издигне новият квартал, който ще е подобен на този до Руския пазар в Шекер махала. Навремето ромските мезонети бяха построени със средствата на държавата. Сега парите идват от Брюксел.  

Пак по проект с европейско финансиране обаче Общината ще трябва да осигури космическа сума от 34 634 305 лева, за да осъществи Водния цикъл. Безвъзмездната финансова помощ по оперативна програма "Околна среда" за този обект е 80 698 933 лева.

Това означава, че в подмяната на водопровода и канализацията по бул. "Дунав" и северната част на града, както и в реконструкцията на Пречиствателната станция ще бъдат инвестирани малко над 115 млн. лева. 

Данните са посочени от администрацията в списъка с европроектите, по които предстои да се работи. Част от тях  се подготвят,  други чакат оценка. За Водния цикъл, чийто първи вариант беше завършен  още през 2010 г., когато Славчо Атанасов беше кмет на Пловдив, но през всички тези години така и не се стигна до сключване на договора за финансиране.

Според кмета Иван Тотев  европейските пари са гарантирани и се очаква само "Ситигаз" да приключи процедурите по промяната на плана, защото ще участва с газификация в района на Пречиствателната станция.  Тепърва предстои да се изберат изпълнители, което означава, че ще има битка  между фирмите за милионите от ЕС. 

Сумата от 35 млн. лева е доста голяма за градския бюджет. За  2018  г. са планирани за усвояване около 10 млн. лева, от които 3 млн. лева са общински средства, а останалите са от ЕС. При положение че обществените поръчки дори не са обявени, парите могат да си останат неизразходвани. Срокът за приключването на Водния проект обаче е 2020 г., тоест общината има на разположение само три години. 

Сред европроектите, на които разчита общината,  са седем нови социални услуги за хора в неравностойно положение. Те са на стойност 2,4 млн. лева. Още 16 млн. лева се очакват от ЕС като безвъзмездна помощ по оперативна програма "Региони в растеж"  за обновяване на училища, детски градини и ясли, като общината ще участва със свои пари в размер на 2 млн. лева.

По същата програма за енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради  ЕС дава  за Пловдив 18 млн. лева. Според намеренията на администрацията половината от безвъзмездната финансова помощ ще се усвоява догодина. Само в район "Централен" има над 100 молби от семейства, които искат да санират безплатно жилищата си.

Общата сума на очакваното финансиране по различни програми от ЕС в община Пловдив  е 126 899 930 лева. До края на програмния период от градския бюджет за тези проекти трябва да бъдат осигурени малко над 40 милиона. За тази година общината планира да инвестира 24,5 млн. лева, от които собствените средства са близо 4 млн. лева. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...