понеделник, 23 Септември 2019 13:19 ч.

Егати държавата, дето никой не иска да й е президент

06.06.2016   |   18:17
Прочетена: 2833   |
Коментари: 15
Егати държавата, дето никой не иска да й е президент
Снимка: Колаж и карикатура: Николай Арнаудов

                    Руси ЧЕРНЕВ


 

България напоследък е като Бербатов. Всички я искат, а накрая си викат - вземи я ти. Осиротяването на нацията е по всички линии. Колкото и да се надвикват новите фили и фоби, днес нито на Русия, нито на Америка, нито пък на Турция или на някой друг в Европа му е до съдбините на България.

 


Напоследък Русия се сеща за нас само около сезона по Черноморието. Или ако  трябва допълнителен коридор за нефт и газ. Москва признава, че няма нови интереси в тази част на Балканите. А старите са  гарантирани по право и подразбиране. Ние все така сме си енергийно зависими от Москва, а търговското ни салдо продължава да е 12:1 за братушките.

 


Със САЩ също сметките ни отдавна са уредени. Дават на кръга Прокопиев и още двама-трима избрани каквото им се откъсне от сърцето през „Америка за България“. А бойците им вече се чувстват като у дома си в новите си балкански бази край Балкана. Ние по традиция обичаме да посрещаме чуждите войски с хляб и сол и с янките всичко е точно.

 


Франция е ангажирана да си пази стадионите за европейското, Брюксел бди през Странджа да не е преминал някой нов атентатор, а европейската ни покровителка от последното десетилетие Ангела Меркел си има достатъчни проблеми на германски терен.

 


Турция също търси други пътища към Европа. Колкото и родните патриоти да твърдят, че за Анкара днес най-важното нещо на света е да засили влиянието си в Родопите и Делиормана, комшиите добре знаят къде ги стяга чепикът. Турция няма да влезе в ЕС, докато не реши проблемите с кюрдите и Северен Кипър. А това няма да стане, дори Местан с помощта на Ердоган да спечели 100 процента от гласовете на евроизборите догодина. И всички наши хора в новия Европейски парламент да са съпартийци от ДОСТ.

 


Така, забили нос в собствените си проблеми, Великите сили хич не ги е еня какво правят днес клетите българи. Осиротяването по нашите земи обаче не е само по линия на майчицата Европа, Русия и останалите световни конспиратори. Зарязани сме и по линия на бащата на нацията. Наесен ще си избираме президент. Четири месеца преди вота обаче нито една от обичайно заподозрените политически сили, които иначе толкова ни искат за електорат, не е обявила кандидатура за държавен глава. Росен Плевнелиев вече мисли за президентската пенсия и се готви за лектор в N-ския институт за световна политика и пазарна икономика. Бойко може, но не иска. Първанов иска, но не може. Слави Трифонов и той с половин уста отговаря на основния въпрос - готов ли е да поведе нацията, или само ще я забавлява.

 


Без Радан Реформаторите са само за подправка в политическия тюрлюгювеч, а Патриотите хитро се ослушват. В БСП търсят под дърво и камък за новия червен юнак, който най-после да надвие ГЕРБ на някакви избори извън крайната махала на Полски Тръмбеш. 

 


В това политическо безвремие дори Йоло Денев няма време да напише поредната си кандидатпрезидентска програма. Пълна пустош, ако не броим Жорж Ганчев. Муха да бръмне за президент, ще разцепи телевизиите. 

 


И докато паниката вече обзема политолозите и социолозите, които този път май ще останат без хляб, защото няма какво да проучват в обществените нагласи за вота, нов лидер на мнение отсече във Фейсбук „Егати държавата, дето никой не иска да  е президент“.

 


Придържайки се към усещането, че водачът на нацията трябва да е успял човек в своята област, с харизма и фенове, направихме списъка на личностите, които отговарят на профила за бъдещ президент:

 


1. Фики Стораро

Новото гуру на чалгата вдигна всичко живо накрак в Пловдив. Отдавна не бяхме виждали ведно да се бият българи и роми /при това все млади и наперени/само и само да се докоснат до ризата на своя идол. Фики има последователи по всички краища на родината, а за него могат да гласуват и диаспорите в чужбина, които също си падат по жанра. Зад младежа стои финансовата мощ на империята „Пайнер“, а бъдещите му предизборни прояви със сигурност ще засенчат големите политически стълпотворения от времето, когато сините огласяха площадите с „Времето е наше“. Днес времената са други, е площадите са за Фики и компания.

 


 2. Геро

Ако има някой, който да подели народната любов с Фики, това безспорно е пухкавият симпатичен актьор. Неговата харизма също е безгранична, щом без да се доближи до нито един от оригиналните образи в шоуто „Като две капки вода“, успя да се разправи с изкусни имитатори. Ей така, просто защото хората го обичат. Освен това Геро винаги си тежи на мястото с внушителната осанка и ще пасне идеално за креслото на „Дондуков“ 2.

 


 3. На Петко магарето

То е умно, упорито и много всеотдайно в работата си. Служи вярно на суверена си, точно както го изисква демокрацията. Проблемът е дали ще го запишат за член на ГЕРБ. Защото преди време самият Бойко Борисов изпусна пред микрофона, че при това политическо надмощие на партията му и магаре да издигне, ще го изберем.

 


4. Край с шегите.

Следва едно съвсем рационално предложение - нацията да бъде оглавена от представител на едрия бизнес - Никола Добрев, Лъчезар Цоцорков, а ако искаме по-млад и перспективен вариант - Кирил Домусчиев. Тези хора управляват изключително успешно бизнеса си, отдавна знаят, че нищо не могат да занесат в гроба и са показали как се мисли социално. Днес за служителите и работниците си, утре за цялата нация.

 


5. И вече съвсем сериозно.

Единственият възможен вариант, който устройва целокупния народ. И това е Бойко Борисов. Лошото е, че както сам казва, е готов да ни стане президент само ако много се ядоса.


Борисов обаче е отговорен мъж и едва ли ще остави да го водят емоциите. Той е отговорен и знае - след време ще го попитаме: На кого си остави поданиците и държавата, победителю. Защото е лесно да се хвърли кърпата. Ама като гледаме качеството на човешкия материал във властта, не е ясно кой след него ще я развява.


Нека Бойко си ни управлява. За президент все ще се намери някое магаре./Марица.бг

Егати държавата, дето никой не иска да й е президент

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...