понеделник, 27 Януари 2020 01:50 ч.

Един българин каза на друг българин нещо за предателството

25.12.2015   |   21:35
Прочетена: 4842   |
Коментари: 22
Един българин каза на друг българин нещо за предателството

Тази седмица един българин на име Ахмед каза на друг българин на име Лютви, че е прибързал с оценката си за действията на една съседна държава, свалила самолет на друга близка държава, и това приличало на предателство. А после го целуна виртуално. Трети ден анализаторите у нас се опитват да разберат какви ще са последствията от тази целувка. Освен това тя не е първата в живота на Лютви /с една такава на площада преди 2 години същият човек прости на цяла една партия за доста спорния Възродителен процес от преди 30 години/.

Разчитането на знаците от подобни показни действия обаче е много трудна работа. Също като с целувката на Юда.   

Един изкушен от мисленето човек от години твърди с абсолютна убеденост нещо, което стана повод за гневна дискусия сред догматиците на христианизма. Преди време този писател се опита да реабилитира Юда - най-известния и мразен предател в човешката история. Та въпросният Хенрик Парнас, между другото сънародник на папа Йоан-Павел Втори, разказва, че Юда всъщност не е предал Христос, а бил най-близкият му, любим и достоен ученик. Юда имал само един грях към Учителя. Бил влюбен в Мария Магдалена. Тя, спасената за вечен живот от сладострастието и похотта, отдала цялото си съществуване на Исус, а Юда искал да я върне в лоното на телесните страсти и еротичната любов. Той бил влюбен в нея до полуда и опитал всичко, за да я спечели. Още докато била разпътна блудница, Юда, който произлизал от богат и влиятелен банкерски род, прогонил от Палестина нейния римски любовник и благодетел - обикновен офицер от граничните легиони. Надявал се, че като се отдели от любимия и остане сама, разпътната еврейка ще склони да го обикне. Това обаче не се случило. После направил така, че Мария Магдалена да бъде охулена от тълпата, дрехите  били разкъсани,  тялото и лицето - удряни и оплюти, косата  - орязана с ножица за стригане на овце.

Според плана Юда трябвало да се яви като неин спасител, да я излекува от телесните рани, да я прегърне нежно, да  предложи дом, богатство и щастие за цял живот. Мария обаче го погледнала с най-тъжните очи на света и вместо да каже „да”, отвърнала лице от него и тръгнала след група дрипави хора, които в този миг случайно минавали по прашния калдъръм. Оказали се последователите на Исус. Юда не успял да се спаси от изпепеляващата го любов и поел по дирите , изоставяйки власт, богатство, род и кариера.

Постепенно се сближил с Исус и дори станал негов финансист и любимец. До последно се съмнявал в божествената Му мисия и останал сред най-близкото обкръжение само за да е близо до Мария Магдалена. Исус знаел това, но като различен от човеците, не се гневял и дори покровителствал чувствата на младежа. Обикновените хора обаче не разбрали любовта на Юда. Те не осъзнали какво е накарало бившия богаташ да се превърне в дрипав поклонник и апостол на духовността. Мислили, че това е част от пъклен план, от който да изкяри 30 сребърника, и завинаги прокълнали ВЛЮБЕНИЯ ЮДА. Така изкушеният от пламенни чувства и най-верен Божи слуга станал Предател завинаги.

А красивата му синовна целувка - Целувката на Юда. Според Парнас обаче тази целувка имала съвсем друг смисъл. Тя била онзи знак пред хората, необходим на Христос, за да им покаже истинската си мисия. Без нея синът човешки нямаше да бъде разпънат и нямаше да възкръсне, за да даде надежда на милиони, че не всичко свършва със земния ни път. Без Юда нямаше да има Възкресение, а в този смисъл и Рождеството, което целият християнски свят празнува днес, щеше да се изпразни от смисъл.

Не знаем дали от целувката на Ахмед и Лютви ще произлязат толкова съдбоносни дела в следващите месеци и години, но със сигурност нещо важно ще се случи в разпределението на ролите за новия сезон в афиша на българската политика. /Марица.бг

Руси ЧЕРНЕВ
Руси ЧЕРНЕВ

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...