понеделник, 27 Януари 2020 01:52 ч.

Една шантава пиеса в една шантава седмица

19.12.2015   |   17:02
Прочетена: 1048   |
Коментари: 0
Една шантава пиеса в една шантава седмица

                      Георги ПЕТРОВ


 

В нашия град млад майстор на занаятчийска бира каза, че този тип пиво усилено завладява света и големите корпорации, произвеждащи на индустриални начала пенливата напитка, треперят предсмъртно. Хайде, холан, както се изразяваше баба ми. Това е все едно за нуждите на рекламата някой да твърди, че Белчо и Сивушка, възкресени и впрегнати в дървеното рало, принуждават производителите на мощните съвременни трактори да се притесняват за икономическото си бъдеще.

Гражданин, обявил се като обикновен пловдивчанин и клиент на КАТ, описа в този вестник какви усложнения и унижения трябва да преодолее българинът, за да прехвърли един автомобил на друг българин. И колко лесно може да стане това по електронен път при възможностите на съвременната техника, а колко време и нерви се губят сега, защото съоръжеността на КАТ е на равнището на 80-те години на миналия век.

След шест години дела съдът оправда г-жа Емилия Масларова по обвинението, че в качеството си на социален министър някога е заделила за себе си десетина милиона лева от  парите за ремонта на социален дом в Стара Загора. Прокурорът по делото изрази надеждата си на по-високата съдебна инстанция оправдателната присъда да бъде отменена, защото тия десетина милиона ги няма нито в цената на ремонта, нито в сметките на министерството. Съдът определи разходите по делото, около 25 хиляди лева, да са за сметка на държавата.

Вече стана дума, че ексминистър Христо Иванов постъпи пичовски, но така или иначе, неговите реплики в тази шантава пиеса свършиха. И политическото поведение на Радан Кънев, колкото и да го осмиват опонентите му и отляво, и отдясно, е поведение на човек, опитващ се да отстоява принципи. И за партията ДСБ, въпреки че е създадена от Иван Костов, можеха да се кажат подобни думи, ако д-р Петър Москов не се опитва да опровергава поговорката, че не е възможно хем калугерът да нощува при калугерката,  хем после душите и на двамцата да отидат в рая.

Обслужващата амбициите на д-р Москов смешна формула - министър, член на опозиционна партия, не само обезличава, прави смешни усилията на цялата му партия. А от там и на т. нар. Реформаторски блок. Това пък прави премиерът ни г-н Борисов непривично спокоен в условията на задаваща се правителствена криза.

Г-н Радан Кънев предложил премиерът да разпусне това правителство и да състави ново с актуализирано коалиционно споразумение и актуализирана програма за управление. Колегите му от Реформаторския блок са отхвърлили това радикално предложение, най-вероятно за да не  засегнат честолюбието премиерово. Да, но за да обезличи пък техните очаквания,  г-н Борисов обяви еднолично -  ще има ново споразумение за властта.

Междувременно г-жа Маргарита Илиева, директор на Българския хелзинкски комитет, поиска оставката на премиера г-н Борисов. Защото той вече нямал лице, а пародийна маска. Възможно е да греша при това препредаване на вълненията на госпожата, тъй като не ги разбрах съвсем. Не съм запомнил в политиката да е имало лице без маска. Партията, която и от многото да е тя, раздава маските на активистите си и наказва тези, които се появят на политическата арена без униформената партийна маска. Понякога, когато  нечии лични амбиции хипертрофират, разпукват партийната маска. Обикновено следват партийни усилия за обезличаване на тази личност. Не зная какво ще се случи с д-р Москов.

Ей такава една шантава седмица. На джентълмена със занаятчийската бира му приляга изхвърлянето, все пак стоката си хвали човекът. На обикновения пловдивчанин, който по-скоро тъгува за това, че нашият  пловдивски КАТ е със съоръженост от времето на Белчо  и Сивушка, хвала за гражданската позиция. Неговите разсъждения ни карат да мечтаем за бъдещето, когато няма да чакаме по опашки и няма да се притесняваме, че можем да попаднем на неразположена чиновничка.

 Да, но дори и да си представим, че обрулената ни държава ще отпусне пари за  нова техника, която ще замени чиновничките, това още значи, че тя ще ги нареди сред безработните. Синдикатите ще скочат в тяхна защита и ще отворят нов проблем за премиера. Защото ресорните му министри  може да са умни и кадърни, но не е в добрия тон на кабинета да проявяват качества, надвишаващи неговите. Злите езици казват, че това ги прави боязливи и пасивни, но г-н Цветанов пък казва, че това е обикновено опозиционно злоезичие.

Това, че г-жа Масларова няма да бъде осъдена и на следваща инстанция, е ясно. Ами да вземат да обвинят и осъдят тези, които я обвиниха, без да могат да докажат обвинението си, да платят разноските по делото. Стига са ни подяждали нас данъкоплатците, когато не могат да се разберат кой колко да гушне.

Това за пародийната маска на г-н Борисов не ми излиза от главата. Не знам заради лицето или заради маските си, но той е харизматична личност и  хората гласуват за него. Горецитираната госпожа сигурно би казала и не без основания -харизматичен, ама все по-пародиен. И ако се направим на юристи, можем да кажем, че попадаме в хипотезата на двете съседки, скарали се, докато мерят достойнствата си. Едната казва на другата - може да съм грозна, но не съм курва. Другата отвръща - може да съм курва, но не съм грозна. Иска ми се да попитам доскорошните съидейници на г-на Кънев  в РБ - тези двете как бихте могли да ги реформирате? И кара ли ви техният безконечен спор да се притеснявате за политическото си бъдеще?


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...