понеделник, 27 Януари 2020 02:17 ч.

Едни хора казаха

07.11.2015   |   10:00
Прочетена: 1462   |
Коментари: 5
Едни хора казаха
Снимка: Георги Петров

Честито на тези, които се радват на изборните резултати. Изборите са си едно състезание и е прието победителите  да бъдат аплодирани. В изборите като състезание обаче има една особеност - победителите поемат властта и по този начин съдбините на  управляваните, т. е.  и на тези, които им симпатизират, и на тези, които са против тях. От тази гледна точка основанията за радост са доста спорни за  всички ни.

Преди четири  години пак имаше избори две в едно и едното пак беше състезание за местната власт. Резултатите от  сегашните избори не само наподобяват, те доразвиват тогавашните  резултати. Журналистът Димитри Иванов, който  на 85 години има около 50 хиляди редовни читатели и почитатели на  ежеседмичната си колонка в столичен всекидневник, тогава  написа: ”Изборите бяха спечелени от управляващите, точно както ставаше през тоталитаризма”. 

Тогава спорният като българолюбец г-н Джеймс Пардю, посланик на САЩ у нас от 2002 до 2005 година, каза: ”Министър-председателят доминира твърде много не само над правителството, но също над парламента, сега над повечето главни градове в България и Президентството”. Г-н Пардю беше посланик на велика сила у нас, а знаем, че посланиците и когато вече не са посланици, не говорят от името на правителството си. Да виждате някаква разлика  между предишните и тези местни избори от гледните  точки на г-н  Димитри Иванов и г-н Пардю?

Казват, че и другаде е така, но  у нас  на избори се състезават не идеи за управленски стратегии и приоритети, а изборни техники, изобилстващи с неразрешени похвати. Тъй като тези похвати се използват от всички политически отбори,  те отдавна  вече не могат да се нарекат неразрешени. В спортните състезания съдии следят за спазването на писаните правила на играта и при нарушенията им налагат  предвидените в тези правила санкции. В изборите като състезание има някакви правила, писани и неписани, но е предвидено моралът на кандидатите да играе ролята на съдията. Не е ясно как е другаде, но у нас със сигурност моралът сред политиците е дефицитна стока. И тези от тях, които го притежават в някаква степен, се смятат за смотаняци  и от колегите им, и от по-голямата част от електората.

Като стана дума за електората... В деня на изборите нашата кючюкпарижка и материална, и интелектуална нищета беше озарена от една масово обхванала ни загриженост за нашето, на децата и на внуците ни бъдеще. Съкварталците и съседите си напомняха един на друг, че трябва да гласуваме  за човека на Бойко, защото ако спечели друг, клетият ни Пловдив един лев няма да види от правителството. Рядко някой питаше, но ако попиташе - откъде знаят всичкото това, моите съкварталци отговаряха, че на еди-кого си снахата или зет  му, или дъщеря му  работи в съвета /поднешному в общината/  и един важен човек им го е казал.

При нас в деня на изборите, когато употребата на алкохол е забранена, се пие най-сладко. Обикновено го правим в  домашни условия. Та на сбирката ни стана дума и за това, че ако се окаже, че сме си избрали кмет, който не е от управляващата партия и по тази причина бъдат орязани средствата, които трябва да постъпват от държавния бюджет за развитието на града ни, ние, гражданите, сме длъжни да протестираме. Да се сдружим и да търсим начини да принудим  правителството да действа по закон, а  не по симпатии. С резолюцията, че това са „педерастки” приказки и приспивни песнички за наивници, темата беше финализирана. В нашия квартал, на нашата улица и в нашата компания, в която има и високообразовани хора, гражданин си значи човек, който живее в град. Нищо повече!

Нали, уважаеми,  изборите са за това да  сформират властта - местна или на цялата държава. Един от героите на Андрей Платонов в знаковия му  роман „Чевенгур” казва: ”Нима  човек за човека е  толкова опасен, че между тях непременно трябва да стои властта?”. Властта отдавна е напуснала  рамките  на изначалното си предназначение да служи на обществото, като ограничава възможността едни човеци да ограбват жизненото пространство на други човеци. Властта, като злия дух,  излязъл от бутилката, е  увеличила безкрайно размерите си, ограничавани  от обществената  необходимост,  и се е превърнала в  алчен, ненаситен  и лукав  господар на обществото. Човеците трябва непрекъснато  да се уверяват в добрите си намерения един към друг, да се обединяват и да  се противопоставят. Това  значи да стават граждани, но  не само в моя квартал и на моята улица, на сънародниците ни  им е достатъчно да се събуждат в град, а не на село.

То и този текст  си стана една от приказките „Едни хора казаха”, но  пък авторитетни хора го казват. Интересният публицист д-р Любомир Канов, който пише за един български сайт от Ню Йорк, тези дни каза  в един свой анализ каква според него е  основната роля на държавата: ”Да защити с полиция хората, които плащат данъците си, както и чрез армията си да се  защити от нашественици, които нападат или нахлуват в нея с цел да завладеят нейните богатства, население, постижения и ресурси. Евентуално да установи стандарти и мерни единици”. Нищо друго според доктора не е задача на държавата и обществата, които си изграждат държавите, т. е. структурират властта си,  по този начин, просперират.

Дали ние - доволните, недоволните и останалите равнодушни  от резултатите на изборите, виждаме и осъзнаваме колко пагубно е това, че  у нас местната икономика  изцяло зависи от кефа на чиновниците в общините, а от държавата се чака, без да се дочаква,  разбира се, всичко - от здравеопазване, образование и пенсионерско оцеляване  до спасяването на ЦСКА. Докато, занемарени и буренясали с бюрокрацията, изпиваща силите им, полицията и армията ни разрушават дисциплината и излизат на стачка и бунт. А те са същността на държавата, дисциплинираността е  тяхната същност. По този начин държавата ни  се превръща в една куха черупка, тържествуваща от поредната изборна победа. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...