сряда, 21 Март 2018 01:05 ч.

Екипът на Д-р Ангел Енчев спаси 23-годишна с малигнена хипертермия

Малигнената хипертермия е генетично заболяване, което се проявява при използване на инхалационни анестетици
19.03.2017   |   19:50
Прочетена: 10454   |
Коментари: 15
Екипът на Д-р Ангел Енчев спаси 23-годишна с малигнена хипертермия

Известният пластичен хирург д-р Ангел Енчев и екипът на клиника „Симетрия“ към МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив предотвратиха фатален изход за 23-годишна жена с малигнена хипертермия. У нас тя е един от малкото пациенти, останали живи след животозастрашаващото състояние, благодарение на адекватното високо професионално поведение на лекарите. В момента е в добро физическо състояние.

Пациентката постъпи при нас за естетична корекция на нос /ринопластика/ и уголемяване на гърди, чрез поставяне на силиконови импланти през 2015 г., разказа д-р Енчев.

В края на първата интервенция – ринопластиката, анестезиологът д-р Стефан Василев констатира ненормално ускоряване на сърдечната честота до 140 удара при норма 70-75, повишаване на телесната температура на 40 градуса и покачване нивото на въглероден диоксид /СО2/. Според проявените симптоми е поставена коварната диагноза малигнена хипертермия.

Д-р Ангел Енчев незабавно се консултира с проф. Чавдар Стефанов, ръководител на Клиника по анестезиология и интензивна терапия/КАИЛ/ в УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив. Веднага от МБАЛ „Медлайн“ е изпратена линейка, която да достави единствения лекарствен препарат, ефективен в този случай - ДАНТРОЛЕН /Dantrolene Sodium (DCI)/.

На 15-тата минута от поставянето на диагнозата, започва вливането на медикамента. След като е стабилизирана, пациентката е оставена под наблюдение за следващите 12 часа в МБАЛ „Медлайн“, а след това е транспортирана в КАИЛ в УМБАЛ „Св. Георги“.

Денонощие по-късно тя е екстубирана, диша самостоятелно и задава въпрос на пластичния хирург д-р Ангел Енчев: "Защо не са ми поставени импланти в гърдите?".

В отговор екипът на МБАЛ „Медлайн“ я насочва за консултация и генетични изследвания към д-р Ирене Цанова, директор на Лаборатория за изследване на малигнена хипертермия в Германия.

Към момента пациентката е в добро физическо здраве. У нас тя е един от малкото случаи на пациент, успял да се спаси от това заболяване.

Със случая, д-р Ангел Енчев и д-р Стефан Василев са запознали съответно Българска Асоциация по Пластична, Реконсктруктивна и Естетична Хирургия и Дружество на анестезиолозите в България.


 

Какво представлява заболяването?

Малигнена хипертермия е наследствен синдром, при който се констатира дефект в един или повече гени и се проявява по време на обща анестезия или непосредствено след нея, както и при употреба на мускулни релаксанти.

Това е състояние на хиперметаболизъм на скелетната мускулатура при повишена консумация на кислород и като лактат се натрупва в големи количества. Човек има рязко покачване на температурата до 39-42 ° C. Хората, изложени на риск от тази болест, имат наследени гени, но не подозират, че ги имат.

Честотата на това заболяване при възрастни пациенти е 1 случай на 50 000-200 000 с обща анестезия. Смъртността е изключително висока.

Този медицински проблем все още не е напълно изяснен и изисква по-нататъшни изследвания, казват учени. /Марица.бг

Екипът на Д-р Ангел Енчев спаси 23-годишна с малигнена хипертермия
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...