понеделник, 24 Февруари 2020 07:25 ч.

ЕК праща емисари за контрола на фондовете

11.09.2014   |   08:20
Прочетена: 880   |
Коментари: 0
ЕК праща емисари за контрола на фондовете
Снимка: Светлана Жекова

През октомври пратеници на ЕК ще посетят България, за да се уверят в напредъка на служебния кабинет по контрола на изразходването на фондовете. Очакването е замразените плащания да бъдат възстановени до края на октомври. Това стана ясно след среща на вицепремиера по управлението на средствата от ЕС Илияна Цанова и министърът на околната среда и водите Светлана Жекова с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан в Брюксел.


Цанова съобщи, че е била постигната договорка по оперативната програма "Регионално развитие" да бъдат разделени осите за градско развитие и за туризъм. Вицепремиерът отбеляза, че нашата страна е приела налагането на "плоска" финансова корекция от 9,5 процента върху 239 договора на стойност 1,609 милиарда лева (т.е. корекция от близо 153 милиона лева). "Ще можем да пренасочим тези средства, България не ги губи", поясни тя.

 

Министър Жекова отбеляза, че основното, по което работи Министерството на околната среда и водите (МОСВ), е изготвянето на сертификат с искане за плащания по европейските програми. При пълна мобилизация на националните проверяващи органи този документ ще може да бъде представен на ЕК през октомври. Вярваме, че са положени достатъчно усилия и са взети мерки, така че да можем да докажем, че тези механизми за контрол работят, посочи министърът.

 

Тя съобщи, че от утре у нас започват разплащания към получателите на 89 милиона евро по програми в обхвата на МОСВ.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...