понеделник, 27 Май 2019 06:02 ч.

Електронна карта показва културното наследство на Пловдив

Системата се прилага успешно от 6 години във Велико Търново
08.06.2016   |   14:22
Прочетена: 390   |
Коментари: 0
Електронна карта показва културното наследство на Пловдив

Пловдивските архитекти от "Булплан" първи разработиха електронна карта, която събира цялата информация за недвижимите паметници от културното наследство на градовете. Днес те предлагат своя продукт на експертите от община Пловдив.

Този цифров модел е изключително удобен - той дава пълно досие за паметниците - казва арх. Иван Делчев от екипа.     

Специалистите лансират разработката си още през 2009 г. През 2010 г. община Велико Търново им възлага да направят такъв цифров модел на опорен план на техните паметници на културата. С привързване на наличната за тях специализирана информация. 

Този цифров модел е вграден в уебприложение с функционалност на географска информационна система, обясни арх. Делчев. Така той е достъпен и може да се разгледа на съответен адрес в интернет.

В модела са идентифицирани и фотографирани около 630 недвижими културни ценности във Велико Търново - в рамките на три месеца - и към тях е привързана информация от регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство, предоставен за целта от НИНКН на общината.

Данните са систематизирани в информационни карти за всеки паметник, които обхващат всички характеристики на средата, на обекта и на инвестиционното му състояние.

Тази информационна карта е много по-подробна от регистрационните данни на НИНКН - казва арх. Делчев. "Тя позволява на общинската администрация да добавя актуални характеристики за обекта, които също стават публични - т.е. получава се пълно досие на недвижимите културни ценности. И информацията за тях е достъпна за гражданите. 

В момента от „Булплан” обмислят как биха били полезни с разработката си на община Пловдив. Моментът е подходящ с оглед на това, че предварителното обследване на местните недвижими културни ценности е завършено от експертите на НИНКН. От анализа им става ясно, че броят на обектите в Пловдив е съпоставим с този във Велико Търново.

”Булплан” е фирмата, която изготви „Концепцията за пространствено развитие на община Пловдив”. Предстои тя да бъде внесена на сесия на Общинския съвет през месец юни 2016 г. /Марица.бг

Електронна карта показва културното наследство на Пловдив

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...