събота, 17 Ноември 2018 14:42 ч.

Емил Милев носи бодила на свободата в стиховете си

18.02.2011   |   21:06
Прочетена: 906   |
Коментари: 0
Емил Милев носи бодила на свободата в стиховете си

„Сънят на звуците" - това е най-нежната нова рожба на Емил Милев, която събра приятели и почитатели на раждането си снощи в  книжарница „Хеликон". Прекрасна е тази традиция сред хилядите книги да се срещаме с новите си книги и да си говорим за поезия и то за поезия, която не е послание, а галактика от мигове, енергии, думи, които и да не се изричат, се тълкуват и разбират. Поезията на Емил Милев е различна, като образ е великолепна. Тя е нежна, дълбока, романтична, но и накъсана, задъхана, думите в тези стихове разговарят с луната, докосват водата, усещат вечерта, и достигат до всички, защото са истински, защото не са писани за другия, а са огледало на душата на твореца, каза в представянето на  книгата доц. д-р Жоржета Чакърова.

Всъщност истината за поезията на Емил Милев може да се разчете и в графичното оформление на книгата - корицата е като галактическа снимка на космоса с безброй уж безразборно разхвърляни планети и звезди. Тези стихове не са класически, а стълби от думи, които ни внушават да четем и да търсим смисъла на зашеметяващата идея, изречена на висок глас. Така доц. Чакърова илюстрира вечерта като духовен мост от думи, който събира творци и почитатели, за да ги зареди с енергията на поезията.

Радвам се, че се чувствате толкова уютно в безпорядъка и хаоса на моя гардероб, с усмивка и метафорично намигане авторът благодари на литературния критик. И прочете няколко избрани от стихосбирката твори, които като огледало отразяват неговия постоянен стремеж към независимост и свобода. Бодилчета, които нося от дядо си - богомил, и баща си - анархист. И те бяха сиромаси, но свободни по дух, обясни поетът.

„Сънят от звуци" е книга, която учи за живота, за многоточията, в които живеем, за отделните животи в живота ни. Всъщност това са стихове, които събират тръгванията и връщанията ми от едно пътуване, това са приписки от пътешествията ми във времето, и всеки, който е съпричастен, е добре дошъл на кораба, заключи Емил Милев.

След това се изви опашка за автографи - на втория етаж на книжарниця „Хеликон".

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...