вторник, 23 Януари 2018 15:38 ч.

Ентусиасти припомнят в игра личностите на Пещера

Граждани гласят награди-изненади за участниците
28.12.2017   |   21:55
Прочетена: 229   |
Коментари: 0
Ентусиасти припомнят в игра личностите на Пещера

Трима пещерци върнаха съгражданите си  в близкото минало на родното място, като им припомниха кои личности са оставили диря в историята му. Всеки - според възможностите си и според сектора, в който работи. Но не личностите, за които всеки ден се тръби по медиите, а онези, оставащите в сянка, въпреки значимия си принос за развитието на града и хората.  

Идеята започват като на шега Мария Джуркова, Максуд Абаз и Златка Цвеева. Първоначално целта им е да дадат на местните хора искрица гордост и патриотизъм, с една идея по-коледно и празнично настроение, някаква положителна емоция. С изненада установяват, че още първата вечер са взривили интереса, харесванията са стотици, коментарите - също.  

Самата игра е във Фейсбук, в групата „За Община Пещера“. Всяка вечер точно в 19,30 часа се пуска поредната снимка на личност. Който я разпознае и коментира или пък сподели фотоса, участва в разиграването на награди. Засега не се издава какви ще са - ще се разбере при обявяването на печелившите. Те ще бъдат теглени с компютърна програма, за да няма никакво съмнение в пристрастие. 

Интересна подробност е, че тримата инициатори ще купуват наградите със свои пари, нямат финансиране, нито спонсори, разказа Мария Джуркова. Тя обясни, че със съмишлениците не търсят каквито и да било дивиденти. Писнало им е от политика, интриги, хули, грозната действителност. И решили, че за Коледа Пещера заслужава нещо позитивно.  

Една от приятните изненади била, че градът се оказал с толкова много значими личности, че играта може да продължи чак до Великден, та и след него. При това умишлено не били включени политически фигури. При тях винаги има колкото привърженици, толкова и противници, а съответно това е риск да се опорочи иначе добрата идея.

Комплимент към организаторите е фактът, че почти всички участници приемат изключително положително играта, включват се с ентусиазъм. Не държат да спечелят, искрено се вълнуват да си припомнят хората, оставили следа в историята на родния град, без да търсят слава и да преследват користни цели.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
1124
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...