петък, 14 Декември 2018 15:36 ч.

Енчо Пиронков: Аз вече съм във вечността

Особен е, с твърд характер, но така успя да постигне големите си успехи, казва съпругата на неподражаемия майстор живописец Катя
29.09.2013   |   09:30
Прочетена: 6896   |
Коментари: 11
Енчо Пиронков:  Аз вече съм във вечността
Автор на снимката: Евгени Цветков

“В беседата си “Дуенде” Лорка казва, че при всеки артист изкачването на кулата на собственото съвършенство е плод на борбата, която той води със своето дуенде, а не със своя ангел, нито със своята муза. Ангел и муза идват отвън. Ангелът дава светлина, музата - форма... За разлика от тях дуендето трябва да бъде разбудено в най-тайните убежища на кръвта”. Така започва встъпителната си студия за големия пловдивски художник Енчо Пиронков изкуствоведът и директор на Градската художествена галерия Красимир Линков. Тя слага началото на уникалния албум с 350 творби на майстора, който през 60-те години на миналия век осъвременява облика не само на пловдивската живописна школа, но и на българското изкуство, като налага нови възгледи за формата и колорита.
Стотици почитатели на изкуството му се събраха в къщата музей “Енчо Пиронков” в Стария град миналата вечер за премиерата на луксозното издание.
Самият художник даде автографи върху повече от 50 албума
на своите приятели и почитатели. Алманахът е в два раздела и представя най-доброто от живописните платна на автора и непоказвани досега картини от личното му ателие.
“Книгата е събрала творчеството ми от различни периоди. Тук са моите търсения, мечти, надежди. Получи се един абсурден свят - не мога да ви го обясня. Това не са картини, а послания към следващите поколения. За изкуството времето няма значение. Или е изкуство, което влиза във вечността, или не е. Аз съм вече във вечността”, категоричен е художникът. Той остава верен на себе си и дава свобода на бъдещите поколения сами да откриват същността и посланията на неговите живописни платна.
“Не обичам да ме питат какво съм искал да кажа.
Художникът не иска, той прави.  Няма обяснение защо е направено. Проблемът с тълкуването е на публиката, авторът не контактува пряко с нея, а чрез картината си.
Изкуството не зависи от настроението, това е един духовен процес, макар че духовността е необяснима днес”, разсъждава ненадминатият майстор, който не обича разточителството на думи и е доста пестелив в публичните си изяви.
Пиронков е от художниците от т.нар. пловдивска школа от 60-те, наред с Георги Божилов, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски и Христо Стефанов. Любопитен е фактът, че първият отзив за първата му изложба през 1961 година, когато негови картини са показани на Първата национална младежка изложба в София, дава не кой да е, а Цанко Лавренов. И тя е повече от положителна. Следват изложби в цяла Европа. Живописец до мозъка на костите си, цветовете му говорят за самия него - остаряване няма, казват приятелите на 80-годишния художник, който преди няколко месеца бе удостоен с орден “Стара планина” - първа степен.
В момента Енчо Пиронков дели разстоянието между Пловдив и София. В къщата си в Цар Симеоновата градина има разпънати два статива, на които рисува едновременно.
Работи изключително вечер, след 18 часа.
“50 години живея с него и съм съпричастна към всичко, което е нарисувал. Искам да е здрав, за да може да работи. За всеки от нас идва време, когато искаме да запазим себе си чрез посвещението на другия.
Така правят хората, когато знаят, че са достатъчно силни, за да пожертват опростената представа за бита си. Енчо е особен, с твърд характер, но така успя да постигне големия си успех”, казва съпругата на Пиронков Катя, която е юрист по образование. Макар че е завършила Художествено училище, тя се реализира на адвокатското поприще.
Синът на Пиронков - Кирил Енчев, е републикански шампион по кану, а внучката му Цветана Пиронкова е една от най-добрите български тенисистки. Братът на Цвети - Енчо, носи името на дядо си.
Другият му син Петър Пиронков е художник, завършил академия в Италия.
Дъщеря му Вида е музикант, но заедно с това прави и авторска бижутерия. 

Енчо Пиронков:  Аз вече съм във вечността
Енчо Пиронков:  Аз вече съм във вечността
Енчо Пиронков:  Аз вече съм във вечността
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8058
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...