понеделник, 23 Септември 2019 10:59 ч.

Етническа война? Това е политически мит

Разни политици се тупат в гърдите, че ни защитават, но не обясняват от какво
13.03.2015   |   14:45
Прочетена: 1271   |
Коментари: 7
Етническа война? Това е политически мит
Снимка: Бойко Борисов правилно предупреди политиците да не заиграват с етническия мир

Няма опасност от разпалване на етническа война в България въпреки скандалите в парламента в сряда между Патриотичния фронт, Реформаторите и ДПС. Никога не е имало подобна опасност. Това е политически мит, който се експлоатира, за да се постигат други цели. Тези, които го твърдят, трябва да бъдат проверявани за разни интереси и трябва да доказват дали думите им имат реално основание. Това, че битовата престъпност е концентрирана в определени групи, трябва да се води политика как те да бъдат приобщени и да спадне нивото на престъпността. При всички случаи тази тема е за политическа употреба в момента, но от друга страна, трябва да се изчистят причините, поради които този политически мит продължава да дава нови дивиденти на определени политически сили и от двете страни на барикадата.

Хората от различните етноси са гарантът за етническия мир. Никоя партия не може да си присвои това уникално взаимоотношение на поносимост и задружност между различните в България. Друг е въпросът за пиарските представления на една партия от това, че е гаранция за етническия мир. В същото време вървят икономически пазарлъци и сделки, превзема се съдебната власт и гарантират неприкосновеност. Що се отнася до това кой разпалва етническия мир - дали ДПС, или Патриотичния фронт, и от двете страни има хора, които се тупат в гърдите и викат какви защитници са ни, без да могат да обяснят от какво ни защитават. Вече ПФ иззе функциите на Атака, защото партията на Волен Сидеров вече защитава руските интереси в България и не  остава време да брани т. нар. национални каузи. Съвсем естествено е патриотите да се наместят в тази ниша.

Атака доброволно се оттегли в друго, по-доходоносно поприще

Проблемите трябва да се решават на системно равнище, а не след като стане убийство или побой, като онзи в бургаското училище. Системното равнище предполага налагане на конституционната норма за задължителност на образованието до 16 години, включително с репресивната мощ на държавата. В конституцията в член 53 пише, че образованието е задължително до 16-годишна възраст. Задължителното означава неизбежно, както да си платиш данъците. След като някой може да го избегне, държавата трябва да се намеси. Трябва да има образователна повинност и децата, които не ходят на училище, да бъдат отнемани от родителите им и пращани в пансиони, където от понеделник до петък да учат, а събота и неделя да си ходят вкъщи. А не да гледаме как малки деца по цял ден са по улиците и просят или управляват каруци с риск за живота си и живота на околните. С такива мерки се решават етническите напрежения. Гетото не е нещо, което е измислено от мнозинството и поддържано от него. Исторически и етимологически гетото възниква по желание на евреите във Венеция, те сами са си построили отделен кампус, в който се чувстват защитени. До голяма степен и при нас гетото е доброволна организация. Трябва да се правят политики, тези, които искат да излязат от гетото, да им се даде възможност за това.

Езикът на омразата се завръща в речите на политиците, защото те нямат други аргументи. До местните избори искрите между ПФ и ДПС ще прехвърчат по-често. Премиерът Борисов направи точно забележка в сряда в парламента и действително не трябва да се хързулнат нещата в друга посока. ДПС има също колебания напоследък, ако реформата в съдебната сфера продължи и движението бъде изтръгнато от механизмите за контрол над магистратите и сивата икономика бъде ограничена, ще имат сериозни проблеми да легитимират единствено себе си като представител на малцинствените групи и либералните идеи за общо равенство и братство. Не знам доколко беше уместно, докато се гласува избирането на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, да се прави скандал в парламента и Борисов да се изказва, че ще подаде оставка, ако продължи заиграването с етническия мир. Той правилно се намеси и предупреди политиците да не прекрачват границата. 

Това, което трябва ясно да се каже, е, че ако ДПС искат да се покажат като гарант за етническия мир и ако искат да сложат край на омразата, трябва да обявят, че са за категоричното разграничаване на джамията от държавата. Така както българската православна църква вече от столетия е разграничена от държавата, така и мюсюлманското вероизповедание и джамията трябва да бъдат отделени от държавата, включително и от ДПС, която е част от функционирането на държавата.

Не да излиза Местан и да казва каква декларация щели да прочетат срещу убийството на Немцов, а в парламента държали език на омразата. Нека прочете какво е казал Немцов - отделете джамията от държавата, отстранете убийствата, защото убийството е грях, а рисуването на карикатури не е грях. Трябва ясно да чуем и определени хора, религиозните водачи да покажат коя е разграничителната тънка линия./Марица.бг

Емил Георгиев, политолог
Емил Георгиев, политолог

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...