петък, 28 Февруари 2020 23:57 ч.

Ето ги пловдивските компании със златни медала от Панаира

Рекордьор по призове и тази година е "Орак Инженеринг" ЕООД
29.09.2017   |   12:52
Прочетена: 2994   |
Коментари: 0
Ето ги пловдивските компании със златни медала от Панаира

6 от общо 36 златни медала грабнаха пловдивски компании от Международния технически панаир. Оскарите са за иновативни експонати. Медалите бяха връчени на тържествена церемония във Виенския павилион на изложението.  

Три от тях отидоха при "Орак Инженеринг" ЕООД, който традиционно взима най-високите отличия от панаира, а тази година е рекордьор. Те са в раздел "Електроника и електротехника, Роботика, Информационни технологии, Телекомуникации и офис-техника". Експертно жури с председател Петър Горновски, шеф на  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, позлати изобретенията "Орак R6-Онлайн училище", Орак R6-Здравословно училище и Orak R5 Point of sales and services All in One (за магазини, ресторанти, хотели и центрове за услуги). При награждаването собственикът Красимир Стоянов коментира: "Моят син ме вдъхнови да създадем софтуерното решение „Здравословно училище“, което вече се използва в 850 учебни заведения. То представлява карта с електронни пари, които могат да се харчат само за полезни храни". 

В същия раздел със злато се окичи и  "Темпекс" ЕООД. Заслугата е за ново поколение "енергоефективен безпилотен многороторен летателен апарат", популярен като дрон. В разработката са участвали и учени от Институт за космически изследвания и технологии към БАН. Асеновградското дружество "17 Н" ЕООД спечели медал за дизелов мотокар, а Лексон ЕООД - Пловдив - за модерната в строителството PVC челна дъска Roof-Line.

Своя шести медал, но от панаира, взе волейболната легенда Любо Ганев, чиято фирма се представя на форума от 15 години. Това е единственото изложение в България, където задължително трябва да се участва, каза той. Една от сензациите на деловия форум стана мобилната технологична лаборатория за дигитален мониторинг на електромотори, разработена от „Елпром“-Троян. Компанията спечели и голямата награда за експозиционен дизайн „Кристален тетраедър“ заради оригиналната и авангардна визия на щанда си.

14 награди отидоха при научни институти и университети от Русия, които презентираха върхови технологии. Скоро ще организираме представяне на български фирми в Москва, за  да се покажат наши продукти, които не отстъпват на световните постижения, заяви Георги Гергов. Той поздрави участниците в ЕСЕН 2017 за тяхното новаторство и стремеж да развиват модерен бизнес.

Освен в IT сектора впечатляващи новости имаше и в раздел "Енергетика, екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, където бяха присъдени по десет златни медала. Според експерти успехът се дължи на факта, че в тези браншове най-много се използват хай тек разработки.

Наградените експонати може да се видят в Международен панаир Пловдив до 30 септември, наред с изделия на над 600 фирми от близо 40 държави.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...