четвъртък, 22 Февруари 2018 00:56 ч.

Ето какво да сложим в домашната аптечка по време на грипната епидемия

08.01.2017   |   20:13
Прочетена: 827   |
Коментари: 0
Ето какво да сложим в домашната аптечка по време на грипната епидемия

Какво трябва да имаме в домашната си аптечка, за да сме готови да посрещнем първите симптоми на настинка или грип? Медицинските специалисти съветват да не прибягваме до самолечение, но първата стъпка може все пак да е билков чай и витамини в големи количества - под формата на плодове или на хапчета - зависи от сложността на ситуацията, информира БНТ.

При първи болки в гърлото, а в студеното време - даже и още преди да ни е заболяло, препоръката е чай - мащерката е подходяща за кашлица, лайката е добър антисептик, а ехинацеята е мощен имуностимулатор. Какво друго можем да прибавим към лекарствата от първа необходимост в домашната аптечка:

"Витамин С в големи дози, понеже той е най-добрият имуностимулатор и антиоксидант, някакъв вид парацетамол под формата на топла напитка или пък таблетки", съветва магистър-фармацевтът Елена Бобева. 

При грип се приемат антивирусни препарати, но е желателно да се предпишат от лекар, съветва Елена Бобева. При простуда тя препоръчват и загряващи компреси, но предупреждават, че кремовете с етерични масла са за предпочитане пред високоградусовата домашна ракия.

"Не съм привърженик на тези методи със спиртни напитки, защото съм виждала много случаи на изгаряния. Да, хубаво е предвид студеното време да се направи масаж или загряващ компрес", казва още специалистът. 

За да не стигнем до лекарствата в домашната аптечка, може да опитаме да подсилим имунитета си, а за това има приятен и забавен начин, подсказват го децата, които се забавляват в снега.

 

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4008
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...