събота, 17 Ноември 2018 15:53 ч.

ЖАБОВСКИ: В Пловдив няма свестен художник

Гръдът е обречен да бъде столица на халтурата, ако не загърби миналото си България има само един гений - Кристо Явашев, останалите са за музеите
03.01.2014   |   11:57
Прочетена: 2690   |
Коментари: 15
ЖАБОВСКИ: В Пловдив няма свестен художник
Снимка: Аркадиуш Жабовски
Автор на снимката: Любен Баков

Аркадиуш Борис-ЖАБОВСКИ, художник- Изпратихме 2013 г. с поредния боядисан  паметник. Как ще коментирате тази вандалщина?
- Констатацията е на бившия министър на културата  Вежди Рашидов. Той каза, че “боядисването на паметници е вандалщина”. Но той е несериозен човек и не заслужава вниманието ни - нито като министър, нито като скулптор. По въпроса с художествената стойност на комунистическите паметници като философ на изкуството ще кажа: всички български комунистически паметници нямат никаква художествена стойност и заслужават циганите да ги продадат за вторични суровини. Този, който е боядисал дядо Благоев, е създал гениална творба. Аз бих я озаглавил “От робство на пролетариата към робство на парите”. Творбата се вмества в новото течение в изкуството, което завладя Европа - критическо политическо изкуство.


- Това течение се занимава с улични проекти, а не създава картини.
- Това течение не бълва картинки за продаване, а се занимава с мащабни неща. В Пловдив подобни неща правят архитектите с техния широк поглед. И ако градът под тепетата иска да тръгне напред, трябва да се отърси от всичко, което го спира, т.е. от миналото.


- И докъде ще стигне, като загърби миналото си?
- Тонът на въпроса ви показва, че не ме разбрахте  правилно. Нека с уважение остави миналото в  музеите и започне да гони Европа. Това трябва да е  стратегията на управляващите.  Нека има колекционери на картини. Нека има галерии, продаващи картини и скулптури. Това прави града романтичен и интересен за туристите. Но тези неща не са съвременно изкуство. Те са артефакти от миналото. Съвременното изкуство се нарича критическо политическо изкуство. И дали ви харесва, или не, няма значение. Без него пак ще останете в гъза на Европата, ако се правите на повече папа от папата. Моето желание е поне в изкуството България да не е смешна.


- Излиза, че обличането на каменния Альоша на хълма Бунарджика е изкуство?
- Да! Критическо политическо изкуство е обличането  на Альоша, както и боядисването на дядката  Благоев, оцветяването на Паметника на Съветската  армия... Критическо политическо изкуство са моите  творби, които представих в Дружеството на пловдивските художници, и много други, които са оплювани и цензурирани.
Последното Берлинале също беше оплюто, защото е било завладяно от КПИ. КПИ е мразено от галеристи, защото се бори за чистота в изкуството и срещу  шуробаджанащината. Искаме ред.


- Кой ще въведе новия ред?
- Обръщам се към институциите в Пловдив - докато не  е късно и за да не станете за смях, подкрепете КПИ  като водещо изкуство за 2019 г. Има млади хора с  идеи, които ще променят града към по-добро. Ще го направят по-съвременен. Оставете “старците” да си откриват изложбички, целувайки се и плачейки за миналото. Те си правят пари. Това е тяхната заплата и цел. Заложете на младите. Създайте им среда. Например полският град Лодз е ремонтирал стара огромна сграда, за да има къде да живеят и творят млади художници. Нещо като Soho в Лондон.
В новата 2014 г. направете нещо положително. Оставете най-после “старите” духом. Те се карат само за пари. Заложете на младите. Те живеят с идеите и за идеите.


- Кой е художник № 1 от Пловдив според вас?
- От всички художници в Пловдив не се е откроил нито  един, за когото със спокойна съвест може да се каже,  че е на европейско ниво, за съжаление. Затова заложете на младите, може би сред тях е бъдещият Кристо. Този апел отправям и към хората с пари. В Полша - родината на моя баща, богатите масово купуват млади автори, защото може да се окаже, че в бъдеще те ще станат имена.


- Дали 2014 г. ще е година на мъдростта, както вещаят  нумеролозите?
- Започна годината на Дървения син кон. Ще е много  положителна във всички посоки. Конят  покровителства всичко, което е благородно - наука,  изкуство, мъдрост. На прага на кандидатурата на града за европейска столица на културата трябва да си кажем истината. И да отговорим на най-важните въпроси: Има ли почва за изкуство в Пловдив? Не!!! В Пловдив още няма изобразително изкуство!!! Ще има ли в Пловдив изобразително изкуство? Да! Ще има, когато се премахне старото грозно изкуство. Не можеш да построиш нова къща, без да срутиш старата постройка от мястото. Старите комунистически художници - хрантутници на политбюро, нямат художествена стойност, те имат висока носталгична стойност и мястото им е в музея. Ако са ценни техните творби, нямаше да се намират на пазара. Щом може да се купуват картините им свободно, значи художникът не струва. Примерно пробвайте да си купите картина на Кристо Явашев. Няма да успеете. Важен фактор е и цената. Например цена от 3000 лева за световно име е просто смешно. Успелите художници на Запад продават нещата за десетки хиляди евро. Много е инфантилен опитът на някои неуспели български художници да се връщат в ореола на гениалността, а после да продават работите си за без пари. Запомнете - щом някой се връща тука, където изкуството е на много ниско ниво, значи нищо не е постигнал на Запад. И обяснения, че хората са бедни и нямат пари за картини, са от рода:  гроздето е кисело.


- Е, може ли хората да живеят без изкуство?
- Не може! Ако го нямаше изкуството, хората щяха да са на ниво маймуна. Изкуството прави от човека  човек. Облагородява. Простакът никога няма да цени изкуството. Наскоро се върнах от Кипър. Когато казвах на руснаци, англичани, кипърци, че съм художник, виждах в очите им уважение. Тук съм смятан за шут. Но за това състояние са виновни самите художници. Да не забравяме и галеристите, които правят промоция на свои хора. Между другото това е болест и на западните галеристи. Казвам го не за да оплюя някого, а да създам почва за новото изкуство. Искам да обясня какво се случва в Европа и защо Пловдив и България са на светлинни години назад.
Ако Пловдив иска да е европейска столица на културата, трябва да направи една голяма крачка напред над пропастта. Трябва изцяло да се освободи от миналото и да погледне напред. Както е направила Европа и постига невероятни успехи. Както е казал Христос: оставете мъртъвците да си погребват умрелите.
България има само един гений и това е Кристо. Геният се ражда и умира гений. Той не се развива. Той не е копист да рисува еднакви картини цял живот, както правят болшинството художници, защото само толкова им стига талантът. Пловдив има много отговорна задача. Води се град на художниците, но за съжаление артсредите го дърпат назад. На Запад отдавна вече не се котират красиви пейзажчета, натюрмортчета или абстракции. Купуват ги пенсионерите за украса на дома. Пловдив не се ли отърси от миналото си, ще стане столица на халтурата.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...