неделя, 22 Юли 2018 13:38 ч.

Жана д'Арк продадена за 10 000 лири преди 6 века

03.01.2018   |   08:15
Прочетена: 364   |
Коментари: 0
Жана д'Арк продадена за 10 000 лири преди 6 века

Легендарната  Жана  д\'Арк  е продадена  от бургундците на англичаните за  10 000  златни лири  на 3 януари 1431 г. Веднага след това е  обвинена в ерес.  Над Орлеанската дева, призната след години за светица на Католическата църква и за национална героиня на Франция, защото е  насочвала френската армия в няколко важни битки по време на Стогодишната война и помогнала  на Шарл VII да си сложи короната, започва съдебен процес. Той  е с предизвестен край.  

В  желанието си да сломят волята    в Руан държат  Жана д\'Арк  при много лоши условия в затвора. Английските стражи я оскърбяват, а трибуналът я заплашва с мъчения. Всичко е напразно, защото  храбрата девойка отказва да се признае за виновна. На 24 май   завеждат  Жана до готовата вече клада и обещава да я преместят  от светски в църковен затвор, ако подпише документ, че се отказва от ереста и се подчинява на Църквата. Прочитат документа, който след това  е заменен с друг.  Неграмотното  селско момиче не го знае и  слага кръст на него вместо подпис.  В подменения документ се казва, че тя се отказва от всичките си заблуди. Въпреки това  я връща обратно в светския затвор.

След няколко дни Жана започва да носи отново мъжки дрехи, макар преди това да се е съгласила да се облече в женски. Една от причините е, че се е страхувала от изнасилване и опозоряване. Това е достатъчно трибуналът да  я обвини, че  не се е отказала от убежденията си и  си остава еретичка, вероотстъпница и идолопоклонница. Църковният съд в Руан я обвинява в ерес и на 30 май 1431 г. я изгарят  на клада на площада.  Когато пламъците я обземат, тя моли за кръст, който да държат пред нея, и на няколко пъти проплаква: „Исусе!“. Много от присъстващите плачат. След като умира, англичаните показват обгорялото тяло, за да не се създава легендата, че е успяла да избяга. След това го изгарят до изпепеляване, за да предотвратят събирането на реликви, а праха разпръскват в Сена.  Жана д\'Арк е едва на 19 години.

Двадесет и пет години след екзекуцията папа Каликст III преразглежда делото, признава Жана д\' Арк  за невинна и я провъзгласява за мъченица.  Обявена е за блажена през 1909 г., а канонизирана - през 1920 г.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5943
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...