понеделник, 19 Февруари 2018 05:51 ч.

Жена не отиде на погребението на мъжа си, но поиска 100 бона кръвнина

Това се случи във възстановка на съдебен процес по истински случай, организирана от студенти по право
20.05.2017   |   09:13
Прочетена: 17407   |
Коментари: 0
Жена не отиде на погребението на мъжа си, но поиска 100 бона кръвнина

Жена на отиде на погребението на убития си съпруг, но след това поиска 100 бона кръвнина. „Нямаме развод, но не живеем заедно от 9-10 години, а в последните 2-3 не сме виждали. Веднъж се засякохме случайно, но се разминахме, без да си кажем нищо. Когато разбрах, че е починал, помолил двата си синове да го погребат”, обясни в своите показания пред съда вдовицата. После обаче адвокатката й аргументира огромния иск за причинените от убийството неимуществени вреди с твърдението, че клиентката й е загубила своята подкрепа в живота със смъртта на съпруга си. Съдебният състав не прие за достоверен този мотив и присъди компенсация от едва 2500 лв.

Всичко това се случи във възстановка на съдебен процес по действителен случай, организирана от студенти от Юридическия факултет на ПУ „П. Хилендарски“ и Европейската асоциация на студентите по право /ELSA /. Съдии от Окръжния и Апелативния съд в Пловдив помагаха на по-младите си колеги.

Имената на участниците в тежкия криминален инцидент бяха с менени, но фактологията беше запазена. С тези редакции историята изглеждаше така – 38-годишният Васил Димитров от село Дъбрава помагал на възрастния и трудноподвижен Иван Кирилов, като му пазарувал и цепел дърва. Двамата често си пийвали заедно. На 6 януари 2016-а рано сутринта Васил ударил 100 г мастика в местния магазин, после отишъл на гости на свой съселянин на име Йордан, който имал имен ден. Пил още и когато влязъл у Иван, бил доста почерпен. Иван го накарал да напазарува, за да има с какво да почерпи на Ивановден на 7-и, Васил отказал, защото нямал пари. По-възрастният мъж му обяснил, че е така, защото е мързелив. Двамата се скарали и в един момент Васил взел нож и пробол Иван 8 пъти. После се прибрал и на друга сутрин обяснил в същия магазин, че „бай Иван май е починал”.

С ролята на убиеца се зае първокурсникът по право Васил Енджов, адвокат му беше Яна Найдева от ІІІ курс. Прокурорът по делото Андрияна Кабринова и председателката на съдебния състав Мирела Станкова бяха по-напред с материала, защото вече са в ІV курс. Делото протече без процесуални нарушения с един-единствен пропуск – не попитаха подсъдимия дали да се даде ход на делото. След като бяха разпитани свидетелите и бяха изслушани вещите лица, той призна вината си. „Когато започнах да удрям Иван с ножа, той ме подканяше да продължа, защото му бил омръзнал животът. Съжалявам за това, което направих, и моля за снизхождение”, каза Васил. Прокуратурата поиска присъда от 18 години затвор, защото убийството е извършено с особена жестокост. Защитата на Васил пледира, че той е бил провокиран, и настоя за наказание под минимума. Съдът обаче уважи искането на прокуратурата и го прати зад решетките за 18 години.

„Няма да коментирам присъдата, защото следващата инстанция е именно Апелативният съд”, пошегува се апелативният съдия Христо Крачолов и обяви, че студентите са се справили блестящо.

Жена не отиде на погребението на мъжа си, но поиска 100 бона кръвнина
Жена не отиде на погребението на мъжа си, но поиска 100 бона кръвнина
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3954
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...