вторник, 20 Март 2018 02:25 ч.

Жените на Лили Кючукова - символ на чувственото и живота

Картините ни пренасят в периода на "Лудите години" на Бурнюел, Коко Шанел и Арт Деко
19.06.2017   |   18:33
Прочетена: 487   |
Коментари: 0
 Жените на Лили Кючукова - символ на чувственото и живота

Лили Кючукова ще открие самостоятелна изложба живопис в галерия "Възраждане"* на 20 юни от 18 ч. Една от най-деликатно живописващите художнички отново показва един свят, посветен изцяло на женското присъствие. Един женски мир, изпълнен с елегантност, деликатност, загадъчност на формите, поетичност в образите, меланхолна красота и финес. Лили рисува женската душа и нейните мечтания и блянове.

И така маслената живопис не само е още жива, а в случая с Лили тя има и свой индивидуален и новаторски аспект, завладяваща, без да бъдат пренебрегнати техниките и търсенията от миналите векове. Виждам в изложените платна радост от живота и чувственост. В тях има нещо, което ме кара да мисля за така наречения период на “Лудите години”- “des annees folles ”, този на Бунюел, Коко Шанел, на екзалтацията, изтънчеността и грацията на “Lart feminine”, на лиричния и очарователен стил на “Арт Деко”, погълнат още от първите години на Втората световна война. Преминавайки от една творба на друга, откриваме нещо от Мари Лорансен (темата, духа,опростяването на формите), от Фуджита (тоновете, които са толкова близки, сякаш създават една цялост и все пак позволяващи да бъдат отличени персонажи, материите и заобикалящата ги среда), от Кес Ван Донген (преливащите цветове и форми) Или ако се върнем малко във времето от Емил Нолде, нанасящ еднократно и със замах линии с четката, които сами по себе си са достатъчни да фиксират едно лице. От Георг Хендрик Брейтнер, що се отнася до неговата образност, предшестваща Климт. Без съмнение Лили Кючукова твори със страст, водена от своя инстинкт, решителност и очарование. Ето защо стойностите и цветовете могат сами по себе си да постигнат обемност, сенки и светлини, плът и тъкани и пространство, като оставят отворена вратата за въображаемото. При фовистите (Les Fauves) вече се говори за еротика на тоновете.

----------------

* Изложба живопис на Лили Кючукова в галерия "Възраждане", 20 юни-4 юли

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4389
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...