петък, 19 Януари 2018 14:56 ч.

Женско царство на вота в Смолян

Месец преди изборите три от четирите мандата са ясни, сметките решават кой ще е четвъртият депутат
20.02.2017   |   10:42
Прочетена: 868   |
Коментари: 0
Женско царство на вота в Смолян

Нищо ново под политическото слънце над Смолян не се задава на извънредните избори на 26 март. Познатата битка на дамите между водачите на листите на ГЕРБ и БСП в Смолян има за цел единствено да излъчи първия и неговия подгласник. Лидерът на местната левица Дора Янкова има три мандата в Народното събрание. Била е народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 38-ото, 39-ото и 42-рото народно събрание. Тя бе кмет на Смолян от 2003 до 2011 г. в 2 последователни мандата. От ГЕРБ не са обявили официално листата си, но е сигурно, че начело отново ще е д-р Даниела Дариткова, която бе депутат също в три парламента - 41-вото, 42-рото и 43-тото НС. Преди избирането за депутат през 2009 г. бе общински съветник в ОбС - Смолян. Тя е известна като един от малкото лекари по банките в парламента, който продължава практиката си на джипи, докато бистри законите на страната.  

На 99% е сигурно, че третото място в Смолян ще е за водача на листата на ДПС. 

След въвеждането на системата "Хеър-Ниомайер" е въпрос на сметки кой ще е четвъртият депутат, излъчен от родопския регион. Заради обезлюдяването на Смолянско с бързи темпове в последните десетилетия при двата последни избора за парламент гласовете от вота не достигат дори и на категоричния победител, за да вземе и втория мандат. Така с изчисления и с по около 1000 гласа в 42-рото и 43-тото НС влязоха съответно Димитър Аврамов от "Атака" и Петър Кадиев от АБВ. Дори този път да има силен партиен победител на вота,  за четвъртото място от Смолян пак ще са достатъчни подобен брой гласове, коментират политици от региона. 

Следващите в листата на БСП след Дора Янкова станаха ясни на пленума на левицата в неделя. Втори е адвокат Иван Гавазов (39 г.). Той беше председател на РИК на последните парламентарни избори през 2013 г. Баща му Милко Гавазов е дългогодишен общински съветник в Смолян и председател на Общинския съвет на БСП. Трети и четвърти в листата са Христо Беров и Севдалин Хъшинов.

В ГЕРБ втори в листата се очертава да бъде досегашният областен управител Недялко Славов. Икономист по професия, Славов е бил финансов анализатор в рудодобивна фирма, депутат в 41-вото Народно събрание, а преди това общински съветник в община Златоград и зам. областен управител на област Смолян. Трети в листата на ГЕРБ е д-р Красимир Събев - специалист анестезиолог и интензивно лечение, който в биографията си вече има веднъж място като кандидат за депутат и е бил общински съветник в Смолян, а четвърти е Петър Карагегов от Девин, който също е бил общински съветник от ГЕРБ. 

Заявка за първи път да са първа политическа сила на парламентарните избори в региона направиха от ДПС. Председателят на движението Мустафа Карадайъ, който е от смолянското Борино, този път няма да е водач в родния си край. Карадайъ ще води като председател по традиция знакови листи в Кърджали и в регион от Северна България, а водач на листата на ДПС за Смолянски избирателен район е председателят на Общинския съвет в Мадан и общински председател на ДПС в миньорската община Хайри Садъков. Той бе началник на смолянското звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. ДПС заявяват, че имат реални очаквания да вкарат двама депутати. Те също се оказа, че залагат силна битка на изборите на жена. Втора в листата на движението е съпругата на кмета на община Неделино Боян Кехайов - Елисавета Кехайова. Тя е родом от Неделино и няколко мандата бе зам.-кмет на Кърджали.

Женско царство на вота в Смолян

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
368
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...