вторник, 20 Февруари 2018 05:18 ч.

Жилищен комплекс и парк на мястото на “Каменица”

Експертите от общината одобриха изменение на ОУП, с което задават нови параметри на зоната
15.03.2017   |   13:25
Прочетена: 7412   |
Коментари: 18
Жилищен комплекс и парк на мястото на “Каменица”

Разширяват на 12 метра двете улици „Марин Дринов” и „Антон Тайнер” заради новия комплекс на „Каменица". Това става с частичната промяна на Общия устройствен план на Пловдив, в обхвата на зоната на съборения завод.  

---------

Това ще се случи за сметка на терена на бившата пивоварна - увери арх. Цветана Илиева, която разработва промяната и докладва за нея на Експертен съвет в общината. По този начин ще се осигури по-добър подход към терена в бъдеще и няма да се допусне излишно транспортно натоварване на инфраструктурата в квартала, уточни тя. От смесено-обслужваща производствена зона теренът на “Каменица” става централна устройствена зона. Което означава, че в него могат да се предвидят жилищни и обществени функции. Новият план за зоната залага 20-30% озеленяване и допуска над 15-метрово застрояване. Общественото обслужване ще бъде развито с лице към бул. ”Източен”, стана ясно още от презентацията на проектантите.

Преди време Общинският съвет даде зелена светлина за изработването на проект и одобряване на задание за частично изменение на Общия устройствен план на града. Това се налага, понеже бъдещите проекти на дружеството не могат да се развият, ако от общия и подробния устройствен план не отпаднат производствените функции на имота. Промяната в статута засяга 3,5 дка до комина, които пивоварната запазва и останала част от терена, който е близо 33 760 кв. метра. За тях се търси купувач, който най-вероятно ще строи жилища и бизнес сгради до бул. "Източен".   

От екологична гледна точка този проект носи много позитиви за града - каза на представянето ландшафтен арх. Станимир Шаламанов - той ще подобри жизнената среда на това място. Шаламанов е сред авторите на Общия устройствен план на Пловдив от 2007 г. С новата градоустройствена разработка се обръща внимание на още един важен момент - развива се линеарната ос, свързваща ул. „Капитан Райчо” с Гладно поле. От години „Капитан Райчо” е активна пешеходна зона. Тя разви своя потенциал като търговска улица, но тук има постоянно движение и заради училищата в съседство, както и заради строителния техникум. С години обаче транспортните потоци „опираха” до стените на бившата пивоварна. Сега вече има възможност да се реализира един пешеходен пробив, който ще излиза на парк „Каменица” и ще свързва центъра на града с Гладно поле.


От пивоварната ще си запазят 3,5 дка до комина. Там ще се развие мини пивоварна за производство на крафт (жива) бира, ресторант-бирария, музей, амфитеатър за различни събития.  Идеята на архитектите от "Арт Ню Вижън" - автори на този интересен проект - е да запазят духа на отминалата епоха, който носи старата фабрика. Ядрото на концепцията им е коминът, който е запазен като част от сградата. В новата концепция обаче влизат много старинни елементи, както и нови модерни технологии като окачени фасади.

Планира се пивоварница "Каменица" да отвори врати през 2018 г.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...