понеделник, 19 Март 2018 04:45 ч.

Жриците в Джида спазват правилото за трите срещи

В саудитския град можеш да натрупаш милиони от бизнес, но само с местен ортак
24.02.2017   |   07:48
Прочетена: 2025   |
Коментари: 1
Жриците в Джида спазват правилото за трите срещи

Знаете ли, че Пловдив има град побратим в Саудитска Арабия? Това е разположеният на бреговете на Червено море град Джида (Джеда), който е един от главните административни и търговски центрове в държавата и е най-големият град в провинция Мека. Според преброяването от 2010 г., населението му е около 3.2 милиона.

Джида е основният транзитен пункт към Мека, свещения град на ислямския свят, и Медина. Градът е дом на значителен брой чуждоземни заселници. Икономическият център на града е улица „Крал Абдула”, на която са някои от най-големите саудитски фирми и компании. Друга важна улица е „Тахила”, където са магазините на Прада, Гучи, Бърбъри и Джорджо Армани.


Това е краткото описание на града побратим, което ще намерите в интернет. Една бърза разходка по улиците му обаче може да ви разкаже много повече, отколкото всичко написано. Първото, което ще усетите тук, е невероятното спокойствие и усещане за сигурност.

Въпреки че законите в страната са много строги, почти никой не ги спазва. Полицаите не се заяждат с шофьорите, още по-малко с чужденците. Вероятно защото униформените говорят английски. Факт е обаче, че уличната престъпност е сведена почти до нулата.

Там можеш да си оставиш колата отключена, да се разхождаш нощем, без да се безпокоиш, че по това време децата ти също са някъде навън. За Джида казват, че е много по-демократичен от всички други арабски градове и дори жените не ходят забулени.

За момент може да си помислите, че сте в Щатите, виждайки банкомати за автомобили на всяка крачка. Понеже тук всички се придвижват на 4 колела, има много крайпътни павилиони, от които можеш да си купиш кафе, без да слизаш от колата.

Местните обикновено карат лимузини последен модел, но излезе ли от магазина, возилото си остава с фабричните опаковки. Затова често по улиците могат да се видят и 2-годишни автомобили със заводско предпазно покритие по ламарините и стъклата.

По правило не се свалят и найлоновите покрития на седалките. Обичайна гледка е богаташ да се вози в бентли с опаковани седалки. И да влиза в него по чехли, за да не изцапа постелките.

Спокойствие лъха и от режима на местните. Вечер те задължително си почиват. По принцип разпускат и сутрин, и най-вече по обяд. Никак не обичат да работят, пък и не виждат особен смисъл в това занимание.

Обикновено целият град спи между 12 и 17 ч., магазините са затворени, улиците пустеят. След залез обаче всички се събуждат и го удрят на нощен живот. Напълно нормално е към полунощ да видиш препълнена с вилнеещи хлапета детска площадка. Заведенията също работят до малките часове и са фраш. Но карат на безалкохолно. 

Може би по тази причина за чужденците не е проблем да завъртят бизнес и дори да натрупат милиони. Има обаче една подробност - ако отварят фирма, непременно трябва да си намерят местен човек за ортак. Така нещата се уреждат много по-бързо и печалбите текват моментално.

Естествено, местният съдружник не работи, но затова пък държи 51 на сто от собствеността на фирмата. Което значи, че прибира всеки месец и такъв процент от печалбата. Но в Джида пари има за всички.

Не се учудвайте, че никъде из града не се мяркат кучета. За нас те са най-добрият приятел на човека, но за арабите това са вторите най-мръсни животни след прасетата, а суеверните гледат на тях както ние на черните котки.

Както в Пловдив, и Джида има Стар град. В него обаче живеят предимно пришълци от Африка. Арабите пък не обръщат внимание на древните сгради в района и те постепенно се рушат. На никой не му пука, че от това може да се получи чудесна туристическа атракция. 

На другия полюс в града са къщите на стотиците принцове, принадлежащи към кралската династия. По външния им вид личи коя фамилия е по-близка до кралското семейство и от какъв ранг е. А тук това е много важно. Роднините на владетеля заемат важни държавни постове. Напоследък дори се говори, че местата не достигат и кралят е принуден да измисля все по-нови длъжности, за да угоди на цялата рода.


Фонтан бие по височина Айфеловата кула

Една от основните градски забележителности на Джида е фонтанът на крал Фахд. Неговата водна струя се издига на забележителните 312 метра. За сравнение, Айфеловата е висока "едва" 301 метра. Първоначално през 1983 г. там бил направен фонтан, който бълвал вода на 120 метра.

Това обаче се видяло малко на градските власти и те поръчали нов, който да бие всички останали по целия свят. С работата се захванала арабската компания SETE Technical Services, която пуснала фонтана рекордьор през 1985 г. Инженерният шедьовър е създаден по времето на управлението на краля на Саудитска Арабия Фахд ибн Абдел Азиз ал Сауда, затова го наричат фонтана на крал Фахд.

Общата маса на водата, която постоянно „виси“ над фонтана, е около 18,8 тона. На грамадната височина солената вода от Червено море се повдига с помощта на две мощни помпи, изхвърлящи по 625 литра в секунда със скорост 375 км в час. Има и трета помпа, за всеки случай, ако някоя от двете неочаквано се счупи. За построяването само на една помпена станция с височината на пететажен дом отишли седем хиляди тона цимент.


 

Жриците с правило за трите срещи

Гостували в Джида разказват, че въпреки строгите закони не е проблем да се уредиш и с любовна жрица. Местните проститутки обаче налитат повече на арабски богаташи, отколкото на туристи. Сводниците чакат по кръстовищата и заговарят клиентите „между другото”.

Стане ли дума, че мераклията търси жена за забавление, срещите се устройват на закрито в затънтени квартали, а често и извън града.

Местните труженички се появяват пред докарания на мястото клиент в почти европейски вид - къса пола, прилепнала полуразкопчана блузка и примамваща усмивка. В повечето случаи обаче клиентът е изненадан от правилото за трите срещи - на първата пипаш, на втората целуваш и чак на третата правиш всичко останало.

Така, естествено, и заплащането става тройно. За бързащите да си намерят компания чужденци в града има и много момичета от Източна Европа, дошли да заработват с най-древната професия. 

По същия начин стои и въпросът с алкохола. Той е забранен навсякъде, но винаги се намира кой да ти предложи по втория начин. /Марица.бг

 

Жриците в Джида спазват правилото за трите срещи
Жриците в Джида спазват правилото за трите срещи
Жриците в Джида спазват правилото за трите срещи
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4373
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...