неделя, 18 Ноември 2018 14:34 ч.

Забравихме закуската с мед и масло

Храним се безразборно, стомасите ни приличат на циганска торба
19.09.2012   |   11:24
Прочетена: 33210   |
Коментари: 0
Забравихме закуската с мед и масло

Проф. Христо Мермерски е роден през 1934 година в село Ботево,
Врачанско. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Първата си докторантура е защитил в Москва. Специализирал е в Илинойския университет - САЩ, през 1980 г. Работил е като зам. генерален директор на "Агропромкомплект". Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Има издадени няколко книги, свързани със здравословното хранене,
лечебните храни, народната медицина и здравето.

- Проф. Мермерски, медът и неговите производни са ценни природни продукти, пред които и класическата медицина сваля шапка. Какво още трябва да научим за неговите свойства?


- Ако човек иска да бъде здрав, трябва да консумира дневно по две лъжици мед. Той съдържа всички витамини в най-лесно усвоима форма, микро- и макроелементи и аминокиселини. А за хора с изтощен организъм и прекарали тежки заболявания и операции, както и при нисък хемоглобин, е задължителен. Ето и нещо интересно, което си заслужава всеки да го знае и прилага. Сутрин, в една чаша топла вода се разтварят супена лъжица мед и една лъжица ябълков оцет. Това забавя развитието на атеросклерозата, пречиства кръвоносните съдове и засилва обмяната на веществата. Ако обаче човек има киселини в стомаха, добре е да прилага тази рецепта след закуска. Медът е уникален в комбинация с ореховите ядки, защото поддържат двата най-важни органа - сърцето и мозъка. Специално за пловдивчани препоръчвам закуска, която първо осигурява белтъчини, мазнини, въглехидрати, микро- и макроелементи и аминокиселини. Второ, пречиства организма от токсини, тежки метали и от всички отрови в лошите храни, и трето - на базата на първото и второто подобрява имунната система и оказва благотворен ефект при сърдечни заболявания. В една кофичка кисело мляко с масленост не повече от 2 процента се слагат по една лъжица мед, пектин, смлени орехови ядки и канела. Към тази смес се прибавят 15-30 капки прополисова тинктура.


Медът непрекъснато ни учудва с чудодейните си свойства, особено при заболявания, които досега са били лечими с хирургическа намеса, като например кистата на яйчниците. Това са детеродните органи, при които всяка интервенция води до много сериозни последствия. Наскоро имах пациентка с киста. Препоръчах є да не ходи на операция и да ми даде възможност да направим пет процедури с мед. Може да ви стори странно, но резултатът бе невероятен, след седмица кистата я нямаше. Рецептата е следната: вечер, преди лягане, във влагалището се поставя тампон, напоен със захаросан полифлорен мед, а на сутринта се изважда. Друго много важно - един от пчелните продукти, който унищожава всички микроби, е прополисът. Ако с него се мажат венците на децата, няма да имат кървене или няма да се получава пародонтит при възрастните хора. Другото уникално свойство - сутрин в чаша мляко се слага едно грахово зърно прополис. Резултатът - кръвната захар от 16 единици намалява на 4-5 единици.


- Как си обяснявате явлението - българите знаят за полезните качества на меда и пчелните продукти, но нямат навика да го консумират?


- Това е срамота. Нямаме добрия навик и възпитание в тази насока. Всяко дете сутрин като стане, трябва да изяде две лъжички мед. Отдавна е забравена закуската филия с мед и масло. За съжаление вместо нея децата предпочитат чипса и други вредни храни. Не случайно най-дълго живелият човек на планетата - индиец, се е хранел само с мед и с хляб, и мляко и е доживял до 147 години. Като говорим за храни, искам да отбележа за едно ново направление, за което в България много не се говори - лечение чрез хранене. То произхожда от развити страни, като Америка, Англия, Германия. Преди две години Световната здравна организация завърши едно изследване, според което, ако искаме да намалеят раковите заболявания, от които на ден заболяват 100 души, а половината умират, трябва да се консумират дневно не по-малко от 400-500 грама плодове и зеленчуци. Те имат в състава си химични съединения, които унищожават канцерогените в начална фаза. Друго изследване, което заслужава да се отбележи, е, че 70 процента от болестите се дължат на лошия и престъпен начин на хранене. Ние в България имаме навик да се храним безразборно - започва се с едно, второ, трето и стомахът се превръща в циганска торба. Получават се не само киселини, но и ненормално състояние на организма, което съкращава живота, а сме водели класацията по дълголетие. През 1894 г. у нас е дошла специална делегация от институт Луи Пастьор, която да установи на какво се дължи дълголетието на българите. По онова време сме имали най-много столетници в света. Тогава при население от 7 милиона хората над сто години са били 2860. По последни данни сега те са 174. Това показва, че са настъпили много сериозни промени в начина на живот и хранене на българите. Не може една нация, която преди век е имала най-много столетници, днес да сме последни по продължителност на живот в Европа. Изследователският екип през 19-и век установява, че българинът е консумирал значително количество кисело мляко. В него именно те откриват бактерията Лактобацилус, която кръщават на България. Киселото мляко обаче е било истинско. Сега в него няма живи бактерии, които трябва да са 7 милиона на всеки кубически сантиметър, ако се прави по БДС. На нито едно от млеката с претенции за стандарт обаче не пише на кофичката колко живи бактерии има в него. Затова вече се съмнявам и в марките по БДС. А в Америка осъдиха за над 26 млн. долара млечна компания, която представя невярна реклама и подвежда потребителите. Същата предлага безнаказано продуктите си и у нас.


- Кои са лечебните храни, които трябва да присъстват на трапезата ни?


- Те са 11 групи. В тях влизат зеленчуци, плодове, в отделна група грозде, вино, мед с неговите производни, мляко, риба, бобовите култури, които са уникални срещу рак на стомаха и дебелото черво, покълналите семена и черният шоколад.


- Какво е отношението ви към ГМО храните?


- Бил съм в най-големите лаборатории по генно инженерство в Америка. Смятам, че модифицираните храни са опасни дотолкова, доколкото проявата им върху човешкия организъм става след 15-20 години. Не може да се предскаже. На този етап трябва много внимателно да се работи, още повече че ние българите сме много загубени хора, с извинение. Внесохме от Щатите генномодифицирана царевица против царевичния стъблен пробивач, а в същото време нямаме проблем с него, за разлика от американците. Не беше необходимо да се внасят ГМО царевични, както и ГМО рапични и соеви семена.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7318
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...