понеделник, 16 Юли 2018 19:05 ч.

Забранените козметични двойки

Не съчетавайте ретинол и плодови киселини, за да избегнете алергиите
10.12.2017   |   17:25
Прочетена: 937   |
Коментари: 0
Забранените козметични двойки

Принципът, че противоположностите се привличат може и да важи в любовта, но няма място в козметиката. Съществуват несъвместими съставки, като едновременното им ползване в най-добрия случай ще понижи действието им, а в най-лошия - ще предизвика алергия или дерматит. Ето какво не бива да съчетаваме, за да си спестим главоболията от страничните ефекти.

Ретинолът е крал в света на подмладяващите средства и като всесилен притежава сприхав характер и не се разбира практически с нито една от другите активни съставки. Може би единственото изключение е хиалуроновата киселина. Дуетът му с ексфолиращите плодови киселини гарантира раздразнения и зачервявания по кожата. Добре е и да не го запознавате със средства за лечение на акне - ще притъпите ефекта им.

Витамин С, или познат още като аскорбинова киселина, нормализира синтеза на меланина, стимулира възстановяването на колагена и разрушава свободните радикали. Освен това е нестабилен и реагира зле на всякакви "съседи". Средствата с него са несъвместими с плодовите киселини, които променят pH-то му и правят този антиоксидант неефективен.

Активността на SPF-филтрите се понижава, когато ги комбинирате с натурални масла. Минералните пък повишават ефективността им. 

Не използвайте в двойка и скраб на основата на киселини и четка за почистване на лицето. Прекалено интензивният пилинг може да навреди на кожата, да предизвика хиперпигментация и зачервявания.

Напълно несъвместими са автобронзантът и подхранващите кремове на основата на минерални масла, парафин или вазелин. Тези компоненти образуват защитен слой, който възпрепятства изпаряването на влагата. По този начин те не дават да си изпълни работата главната съставка в бронзанта - дихидроксиацетона. В резултат вместо на загоряла нимфа ще заприличате на леопард.

С подхранващ крем не бива да се комбинира и овлажняващата памучна маска на основата на хиалуронова киселина. По същата причина - киселината образува слой, който не позволява на ценните съставки да стигнат до кожата. Затова не се учудвайте, ако любимият ви крем с масло от ший престане да действа.

Забранените козметични двойки
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5901
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...