петък, 28 Февруари 2020 23:40 ч.

Забраниха небостъргачите в центъра на София

11.01.2018   |   21:22
Прочетена: 1412   |
Коментари: 0
Забраниха небостъргачите в центъра на София

В центъра на София ще се строят сгради с височина най-много до 50 метра. За небостъргачи в столицата ще има две зони - край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър и в Люлин, където бул. "Царица Йоана" пресича Околовръстното шосе.

Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които депутатите приеха на първо четене. Те регламентират височината на сградите в различните части на столицата, съобщи Offnews.bg.

Сгради по-високи от 75 метра няма да могат да се строят в пространството между бул. Цар Борис III, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. Драган Цанков, бул. "Александър Малинов" и Южната дъга на Околовръстното. Отвъд него пък позволената височина на сградите ще е до 150 метра.

Целта е да не се скрива гледката към планината, обясни главният архитект на София Здравко Здравков през октомври, след като обяви, че проектът за изменение на Закона за устройство и застрояване на Столичната община е бил представен пред депутати от ГЕРБ и ще бъде внесен в пленарна зала от Александър Ненков. 

Въвежда се изискване подробният устройствен план на сградите с височина над 75 м. задължително да включва и работен устройствен план. И двата плана ще се одобряват от СОС. 

Зелените площи в междублоковите пространства в София няма да могат да се застрояват или превръщат в паркинги, предвиждат още промените в закона.

Урегулираните като озеленени площи за широко обществено ползване в междублоковите пространства терени няма да могат да променят предназначението си, защото стават част от зелената система на СО. Предлага се и изменение в Закона за териториалното деление на СО с цел конкретизиране на границите между районите „Витоша“ и „Панчарево“, както и „Люлин“, „Овча купел“ и „Банкя“.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...