сряда, 23 Октомври 2019 04:15 ч.

Зам.-кмет на "Тракия" става шеф на "Старинен Пловдив"

15.01.2018   |   16:00
Прочетена: 982   |
Коментари: 0
Зам.-кмет на "Тракия" става шеф на "Старинен Пловдив"

Досегашният зам.-кмет на район „Тракия“ Йордан Илиев от днес вече заема длъжността директор на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“. Илиев е пловдивчанин, завършил е хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, магистър е по българска филология. Учил е английски, френски, руски, старобългарски, старогръцки и латински. През последните шест години е бил заместник кмет при г-н Костадин Динитров в район „Тракия“. Самият Димитров също беше дошъл, за морална подкрепа при представянето на Илиев пред журналистите днес.

Йордан Илиев е избран за директор на АИР „Старинен Пловдив“ директно от градоначалникът Иван Тотев: „От година и нещо обяснявам какво трябва да се случи в Стария град. Не може да отвориш „Trip Advisor“ и да да можеш да си купиш сто продукта от всеки едни европейски град, а на страницата на Пловдив да няма нищо. Направихме конкурс, търсихме човек, който да ни обясни как Старият град ще стане видим в европейско измерение. Искахме конкретни политики, а всеки говореше общи приказки. Видяхме, че няма такъв човек и понеже аз нося отговорност за града още две години, назначих на работа Йордан Илиев, тъй като той притежава нужните качества“, обясни кметът Тотев и подчерта, че да имаш биография, не означава, че можеш да управляваш толкова сложна структура като „Старинен Пловдив“, особено след сливането с ОП „Туризъм“.

Предизвикателствата пред новия шеф на резервата са големи, очакванията също. Той ще трябва да се изправи срещу гражданите, които продължават да се противят на решението за „автомобилния режим“ в Стария град и да наложи продажбите на билети за историческите обекти в туристическите информационни центрове, където на този етап билети няма.
Желанието на местната управа е "Старинен Пловдив" да започне да привлича и частни инвеститори. Първата задача за Илиев ще бъде да реши проблема с трафика в източната част на резервата.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...