вторник, 15 Октомври 2019 20:59 ч.

Записват в ПУ отличниците в състезание по български

Организатор на надпреварата е Филологическият факултет на пловдивската Алма Матер
12.01.2018   |   08:57
Прочетена: 496   |
Коментари: 0
Записват в ПУ отличниците в състезание по български

Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ на 3 февруари 2018 г. от 11 ч., съобщи зам.-деканът доц. д-р Елена Гетова.  

Освен че ще проверят нивото на своите знания, зрелостниците, които получат отлична оценка, ще бъдат приети за студенти във Филологическия факултет в някоя от следните избрани от тях специалности: „Българска филология“, „Славистика“, „Български език и китайски език“, „Български език и руски език“, „Български език и френски език“, „Български език и италиански език“, „Български език и новогръцки език“, „Български език и турски език“, „Български език и история“, „Български език и испански език“, „Български език и немски език“, „Български език и гражданско образование“.   

Състезанието ще продължи 3 астрономически часа и ще се проведе в сградите на ПУ „Паисий Хилендарски“, като залите ще бъдат уточнени допълнително. Форматът му ще бъде много близък до държавния зрелостен изпит и кандидатите ще работят по два равнопоставени модула - езиков и литературен. Оценяването ще става по точкова система, а резултатите ще се приравнят към шестобалната система, обясни доц. Гетова.

Тя допълни, че участието в състезанието е безплатно, а в деня на провеждането му кандидатите трябва да носят само личната си карта. Срокът за регистриране за участие в състезанието е до 30 януари 2018 г.  

При кандидатстване в някоя от изброените по-горе специалности получената отлична оценка от състезанието ще е актуална и няма да зависи от оценката, която  ще получи зрелостникът на матурата - стига тя да е положителна, подчертават от Филологическия факултет.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...