неделя, 18 Февруари 2018 20:25 ч.

Заспал Пловдив - граждани отсвириха обсъждането на бюджета

Само две дузини пловдивчани казаха как искат да се харчат 276 милона лв. за 2017
11.01.2017   |   15:22
Прочетена: 1447   |
Коментари: 11
Заспал Пловдив - граждани отсвириха обсъждането на бюджета

Пловдивчани обичат да коментират как се харчат обществените средства, но май само на чашка. Когато ги поканят за мнение, са пас. Това пролича завчера по време на общественото обсъждане за бюджета на Пловдив през 2017 г. На срещата, която администрацията е задължена да провежда по закон, в залата на Общинския съвет

дойдоха двадесетина граждани. 

Представителите на градската управа бяха три пъти повече.

Липсата  на интерес към темата се наблюдава от години и е напът да се превърне в традиция, въпреки че едва ли има пловдивчанин, който да не е отправял, макар и задочно, критики за харчене на публичните средства. Този път - дали заради ниските температури, дали защото не сме в навечерието на местните избори,  дори и левите формални и неформални местни дейци са пропуснали дискусията.  Не се появиха „зелените”, които иначе ентусиазирано използват подобни моменти, за да разпънат накръст местната власт.

Таксиметровите шофьори отново изтърваха възможност да отворят дума за високия патентен данък, срещу който направиха няколко опита на протест.  Нямаше ги и представителите на спортните клубове, които със сигурност постфактум ще се чудят защо парите не им стигат, а спортната база е в същия плачевен вид.

Вероятно една от причините за тази апатия е, че бюджетната „пица” вече е разпределена  и ще се гласува на сесията на 26 януари с незначителни корекции. Те  обикновено се предлагат в движение от самата администрация и общинските съветници.   

В  новия бюджет няма изненади. 

Финансовата рамка е в размер на 276 066 880 лева, от които 120 923 152 лева е субсидията за държавно делегираните дейности (заплати на администрацията и издръжка на училищата, детските градини, музеите, културните структури). Останалите средства се формират от собствените приходи на  общината и се влагат  за благоустрояване, инфраструктура, почистване, осветление, озеленяване.

Бюджетът е почти същият, какъвто община Пловдив имаше към края на миналата година, след като получи  допълнителни  държавни субсидии в размер на над 15 млн. лева. Парите са разпределени почти в същите рамки с тази разлика, че  минималната работна заплата вече е 460 лева вместо 420. За образованието са планирани най-много средства - кръгло 100 млн. лева, за здравеопазване - 15 млн. лева, за социално подпомагане - 11 млн. лева, за култура, почивно дело и религии - 22 милиона.

Близо 88 млн. лева са разпределени за благоустрояване, комунално стопанство и жилищно строителство, макар че общината от няколко години не строи жилища.  От тази сума

31,6 млн. лева се дават за чистота

и всички дейности, свързани с  боклука, включително и депонирането му в Шишманци и Цалапица.

По традиция от миналата година за 2017-а се прехвърля тъй нареченият преходен остатък в размер на 32 693 035 лева. Това не е излишък, а са неусвоени през годината средства както за държавни дейности, които предстои да бъдат платени, така и за местни.

Така например за извършения ремонт на бул. „Васил Априлов” от гарата до ул. „Войнишка слава” общината има да плаща на строителите 976 000 лева. По обществената поръчка за ремонт на  ул. „Гладстон”  в бюджета на тази година са прехвърлени 735 000 лева, тъй като фирмата има да ремонтира още две съседни улици.

Един милион лева е остатък, планиран за зоологическата градина. Ресорният зам.-кмет инж. Димитър Кацарски обясни, че окончателното плащане по договора става след подписването на акт 15 и 16, каквито още няма. Не са подсилени оградите на клетките на мечките, бизоните и елените, въпреки че препоръката е дадена на общината още през май миналата година.  Става бавно, защото е свързано с промяна на проекта, обясни Кацарски.

В строителната програма за тази година

отново са включени 1,5 млн. лева за ул. „Остромила”,

340 000 лева за розариума в район „Западен”, 350 000 лева за Одеона. Същите обекти бяха посочени и в  бюджета за 2016 г.

Със сигурност няма да започне строежът на подлез „Модър - Царевец”, за чиято първа копка се говори вече няколко години. В бюджета са планирани само 150 000 лева за актуализиране на техническия проект.  

Но има и добра новина - 21 203 000 лева са предвидени за Коматевско шосе, бул. „Шести септември”, „Руски” и „Северен”. Тези средства са от 30-милионния заем и се усвояват по договор и под контрола на банката. 

Дори и редовните участници в обществените дебати по бюджета се съмняват, че по тяхно предложение може да се промени така разписаният бюджет. А и да се промени, няма гаранция, че ще се изпълни.

Заспал Пловдив - граждани отсвириха обсъждането на бюджета
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3950
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...