неделя, 26 Май 2019 06:49 ч.

Захарова призна пред "Марица" за гафа на Путин с кирилицата ВИДЕО

Руският президент имал предвид Македония като географско понятие
25.05.2017   |   23:20
Прочетена: 4152   |
Коментари: 0
Захарова призна пред "Марица" за гафа на Путин с кирилицата ВИДЕО

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова проговори екслузивно пред кореспондента на Марица.бг в Москва Борис Анзов за вчерашното изказване на руския президент Владимир Путин за кирилицата по време на срещата му с македонския президент Георги Иванов. Там Путин обяви Македония за родина на кирилицата - нещо, което е абсолютно невярно от историческа гледна точка. Кирилицата в този й вид е въведена за първи път в книжовната школа на цар Симеон през 907 година. Тя е нов етап в развитието на глаголицата, която е измислена от светите брята Кирил и Методий. 

„Всички ние в Русия знаем за произхода на Кирилицата и Първото българско царство. Всичко това го учим в училище. Не знам защо възникна този скандал около изказването на президента Путин. Ясно е, че той е имал предвид географското положение на територията Македония”, заяви Мария Захарова по време на редовния си брифинг пред руските медии.

Така тя отговори на въпроса как ще коментира разразилата се полемика около азбуката и произхода й.

„Получи се един ненужен за българо – руските отношения скандал. Моля да предадете чрез вас на всички българските медии и българския народ, че ние знаем произхода на азбуката, това сме го учили още като деца. Създаден е излишен скандал, учудвам се, че дори се стигна дотам. България и Русия винаги са свързвани от топли и добронамерени отношения и това трябва да продължи да бъде така, в това никой не се съмнява. За мен тази новина е била преекспонирана и неправилно предадена. Тази новина беше раздута, а това може да се използва с недобри цели за въвеждане на разногласия между братските народи”, коментира още Мария Захарова.

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...