сряда, 19 Февруари 2020 00:45 ч.

Защо звънецът бие на 15 септември - тогава свършвала кърската работа

Александър Стамболийски постановил по време на управлението на БЗНС учебната година да се отложи с 2 седмици
15.09.2017   |   07:40
Прочетена: 886   |
Коментари: 0
Защо звънецът бие на 15 септември - тогава свършвала кърската работа

Датата 15 септември без съмнение предизвиква една и съща асоциация у малки и големи - това е първият учебен ден в България. Денят не е случайно избран, а зад решението се крие съвсем практична причина.  

До 1921 г. учениците у нас са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г. на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му “Български земеделски народен съюз”. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината - за да може децата да помагат в прибирането на реколтата. 

Идея за връщане на старата дата - 1 септември, се появява през 2001 г., когато министър на образованието бе Сергей Игнатов. Тя обаче така и не бе възприета.

15 септември е начало на учебната година и в много страни около България. На 1 септември прага на школото прекрачват в Чехия, Русия и повечето от останалите бивши съветски републики. В Гърция първият учебен ден е в средата на август, а в САЩ - дори още в началото на отпускарския за нас месец. В Италия обаче не бързат и първият звънец бие чак на 1 октомври.

В други страни обаче няма точно определена дата, а школата сами решават - така е във Франция, Германия и Великобритания например. В Австралия пък учебната година започва през февруари.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...