неделя, 21 Януари 2018 13:00 ч.

Защо Колектив Кино Космос скъса с "Пловдив 2019" ОБЗОР

Общината и фондацията работят непрозрачно, има партийност, написаха членовете на неформалната организация
12.08.2017   |   10:45
Прочетена: 1224   |
Коментари: 0
Защо Колектив Кино Космос скъса с "Пловдив 2019" ОБЗОР

Архитектите, инженерите и културните мениджъри, които представляват Колектив Кино Космос, оттеглиха доверието си и всичките си проекти от Община Пловдив и Общинска фондация "Пловдив 2019". Те направиха това с писмо, което бе разпратено до различни институции. В него активистите отправиха тежки обвинения за задкулисие и срещу общината и фондацията. По отношение на "Пловдив 2019" пише, че е зависима институция и  липсва кадрови капацитет да осъществи кампанията Европейска столица на културата.

Членовете на колектива обявиха, че оттеглят и проекта си, с който кандидатстваха по отворената от фондация програма.

Избирането през 2014 г. на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. беше повод за гордост и вяра в постигането на качествен културен продукт. Към днешна дата 2017 г. - три празни години по-късно, осъществяването на успешна кампания в нейния пълен капацитет, с политическа независимост и гражданско участие, е невъзможна. Колектив Кино Космос се разграничава своевременно от подобно безотговорно поведение, оттегля доверието си и всички свои проекти и преустановява всякакви работни община и фондация, обявиха те.

Обединението на архитекти, културни мениджъри, инженери, кино режисьори, дизайнери, фотографи, актьори припомни, че са отдали безвъзмездно 5 години от житейския си път на каузата да съхранят кино „Космос”. През 2014 г. Колективът успешно представи гражданската инициатива пред журиращата комисия за Европейска столица на културата и с проекта си беше залог за успешно сътрудничество между граждани и община.

В името на идеалите: творческа независимост, естетика, качествен културен продукт и демократичност, проведохме множество срещи с водещи фигури от община Пловдив - кмет, заместник-кмет по културата и туризма, заместник-кмет по общинската собственост и от Общинска фондация “Пловдив 2019” - административен директор, артистичен директор, в рамките на два различни мандата. Подготвихме и бизнес план за развитието на киното. Целият ни труд и намерения винаги са били прозрачни за обществеността и са комуникирани в директни срещи или на нашия сайт, категорични бяха от Колектива.

Те обвиниха общинските власти, че са "откупили" авторските права за зданието задкулисно и че предстоящият ремонт с 2 млн. лв. ще обезобрази обекта. 

Община Пловдив действа централизирано, непрозрачно и в преднамерена последователност, която не е в името на града, изолира активните граждани, утвърдените професионални и културни организации. Общинската фондация е зависима институция с изключителна партийна намеса. Целият  състав е подменян неколкократно до пълното заличаване на фигурите и ценностите, спечелили титлата, написаха още от колектива и заявиха, че "Пловдив 2019" няма капацитет да организира Европейска столица на културата, а основните проекти са компрометирани.

На финала членовете на Колектива написаха, че общината прахосва титлата Европейска столица на културата, която успешно можеше да бъде носена от друг български град с по-достойно управление и да представи страната ни в много по-благоприятна международна светлина.

От пресцентъра: Обвиненията са несъстоятелни

Зам.-кметът Александър Държиков, шефът на "Чистота" Иван Стоянов са били в сградата на кино "Космос" и миналия ден. Целта на обиколката била да се види кои са най-мръсните зони в зданието. При обхода те са открили, че избените помещения се нуждаят от спешно почистване. Ден след посещението им гръмна и скандалът с отвореното писмо до институциите на Колектив Кино Космос. 

От пресцентъра на общината коментираха, че обвиненията са несъстоятелни. Оттам допълниха ресорните зам.-кметове са водили постоянен диалог с организацията заедно с представители на фондация "Пловдив 2019".

Официална позиция на местните власти няма, защото в момента и кметът Иван Тотев, и заместниците му Александър Държиков и Стефан Стоянов са в отпуск.

Ентусиасти се бориха срещу събарянето

Битката за спасяването на кино Космос започна през 2011 г., когато община Пловдив позволи изменение в действащия Подробрен устройствен план. Промяната бе с идеята да бъде съборена сградата, а на мястото  да бъде издигнат четириетажен паркинг. Първи срещу това скочиха журналистите Пенка Калинкова и Тодор Иванов, арх. Величко Куртев, бившият общински съветник Стойчо Кузев, архитектите Володя и Мария Стоянови, Пенка Попова, Георги Сербезов, Константин Бобоцов, Веселина Сариева, Тони Стойчева, Константина Пехливанова.

Хора на изкуството, общественици, специалисти от различни гилдии и активни граждани излязоха на протест за запазването на сградата. Така се роди гражданската инициатива "Да спасим кино Космос". 

Участието на гражданския комитет в Общинския съвет даде резултат и общината се отказа от намерението си да бутнат киното. Група пловдивчани дори се хванаха и започнаха почистването на киното.

Година по-късно - през 2012-а,  Камарата на архитектите-Пловдив и САБ-Пловдив посветиха ежегодния архитектурен форум на темата "Кино Космос - място за култура". Част от младите хора, които се включиха, в инициативата поставиха началото и на неформалния Колектив Кино Космос. Мястото се ползваше за културни събития, независимо че зрителната зала на киното бе неизползваема.

Първите искри между стопаните - община Пловдив, и Колектива прехвърчаха в началото на септември 2016 г. Тогава бе сменена ключалката на сградата и това предизвика скандал.

Финалът му избухна вчера с отвореното писмо на Колектив Кино Космос.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...