четвъртък, 24 Май 2018 18:56 ч.

Защо хотели наемат сърби и македонци на работа

В СПА столицата Велинград ги предпочитат пред украинците, тъй като били по-дисциплинирани
13.01.2018   |   11:32
Прочетена: 1591   |
Коментари: 0
Защо хотели наемат сърби и македонци на работа

Наши хотели вече наемат сърби и македонци за работна ръка. В СПА столицата ни Велинград ги предпочитат пред украинците.

В момента хотелите тук залагат на "нов внос" от Сърбия и Македония, каза Златко Златанов, председател на хотелиерите във Велинград. Доскоро той наемал предимно молдовци и украинци. При тях обаче имало проблем с езиковата бариера.

"Те говорят на руски и няма добра комуникация между персонала и посетителите", смята Златанов.

Наистина молдовци и украинци ми спасиха сезона, но не бих наел отново такива хора. При сърбите и македонците е по-лесно преодоляването на езиковата бариера. Техният език е на 90% по-близък до българския и няма проблем с комуникацията. Освен това те са по-дисциплинирани, допълни Златанов. По думите му има и облекчения, които правят внасянето на работна ръка от двете съседни държави по-лесно. 

Освен това статистиката сочи, че голяма част от посетителите на хотелите в Пазарджишко са именно сърби и македонци. Служители от тези страни допълнително улесняват обслужването на такива клиенти.

Златанов отново припомни, че проблемът с намирането на работна ръка се корени в заплащането. За никого не е тайна, че българите бягат в чужбина заради по-високите парични възнаграждения.

Нашите хотелиери ще запазят работната ръка, като дават поне 70 на сто от заплатите, получавани в другите европейските държави. Ала само на хора, доказали качествата си. На такива работници аз ще повиша възнагражденията два и дори три пъти, допълва хотелиерът.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5255
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...