неделя, 22 Юли 2018 13:59 ч.

Защо човечеството може да остане без шоколад

03.01.2018   |   12:45
Прочетена: 677   |
Коментари: 0
Защо човечеството може да остане без шоколад

Ако обичате шоколад,  ще трябва да започнете да се подготвяте за сбогуване с него. Учените от National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) прогнозират, че какаовите растения вероятно ще изчезнат още през 2050 г. поради изменението на климата, съобщава T+L.

По-голямата част от световния шоколад идва от Западна Африка – какаовите растения процъфтяват в тропическите гори на региона. Но през следващите 40 години покачващите се температури на Земята ще накарат какаовите стопанства да се катерят нагоре в планините, към райони, неподходящи за отглеждане или вече запазени територии за диви животни.

Калифорнийският университет обаче използва технологията CRISPR за модифициране на ДНК на растенията от какао, според Independent. Учените се надяват генетично модифицираните растения да могат да оцелеят при покачващите се температури, като така няма да се налага стопанствата да бъдат местени на по-големи височини.

Докладът на NOAA посочва още, че изменението на климата няма да засегне сегашното поколение какаови растения, а следващото, което означава, че „има време за адаптация”.

Но перспективите все още изглеждат крайно опасни: NOAA предупреждава, че 89.5% от земята, на която се отглежда какао днес, няма да бъде подходяща за тази цел до 2050 г.

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5943
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...