четвъртък, 22 Февруари 2018 14:17 ч.

За всичко в Ботев са виновни феновете

В тези тежки времена всеки, който си харчи парите за спорт, е достоен за уважение. Вместо това най-често получава хули
23.02.2017   |   09:07
Прочетена: 2037   |
Коментари: 11
За всичко в Ботев са виновни феновете

Румен Чандъров е роден преди 51 години в Златоград. Завършил е Националната спортна академия. Има хотелиерски и строителен бизнес. През 2011 г.  Чандъров започва свой проект, наречен ДИТ Спорт, като изгражда собствена детско-юношеска футболна школа и стартира отбори в различните възрастови групи.

 

-Г-н Чандъров, има ли общо оттеглянето на Спас Русев от Левски и това на бившия ви съдружник Георги Самуилов от Ботев?

-Почти идентични са причините. Естествено двата клуба си имат своите специфични проблеми, но общото е едно - и в двата случая на хората, които дават парите си, им писна да бъдат оплювани и да наливат от пусто в празно.

-Изненадан ли сте от станалото в Ботев и Левски?

 -Не. Даже си мислех, че Жоро Самуилов ще хвърли кърпата по-рано. Няма смисъл от наливане от пусто в празно. Всеки те дърпа надолу. Няма логика да си хвърляш парите на вятъра. Защо да стои, за да дойдат и утре да му кажат - стани, за да седна.

-Ще разкриете ли колко точно са дълговете на Ботев?

-12 милиона лева са дълговете, които могат да бъдат фатални за Ботев. Иначе са повече, но останалите задължения могат да бъдат заличени.

-Защо се стигна дотук?

 -За всичко са виновни феновете. И по-точно фенщината. Това се отнася и за Левски, където на Спас Русев се наложи сега да изпие горчивата чаша. Ситуацията в двата клуба е много сходна. Бих казал, че е емблематична за българския футбол въобще. Оттам идват проблемите. При тази тежка ситуация в страна всеки, който вади пари за спорт и в частност за футбол, е достоен за уважение. Вместо това той си губи средствата, а накрая си тръгва и порядъчно оплют и охулен. Няма нормален човек, на когото да му е приятно това. Поради тази причина и инвестициите в спорта са малко.

Мястото на феновете е на трибуната да подкрепят отбора. А не да дават акъл и да управляват. Ако имат пари, да заповядат и да участват във вземането на решения. Няма как моите пари да ги управлява друг. Никой не ме пита с колко усилия съм изкарал тези пари. Това е и причината да се захвана с по-скромен клуб като Септември, където няма такива интриги. Вярвам, че проектът ми ще бъде успешен.

За краткото време, когато бях в Ботев, някой постоянно ми натрапваше акълите си, искаше нещо. При мен обаче рекет няма как да мине. Казах го още когато поемахме клуба с Георги Самуилов. Очевидно никой не ме чу, защото от първия ден до онзи, в който обявих оттеглянето си, все някой се опитваше да ми натрапва идеите си и да иска нещо. Явно това е вървяло години наред в Ботев.

За по-малко от година в Ботев съм дал около милион и половина лева. И вместо благодарност получих плюнки. Извинете, но не съм мазохист, за да продължа. Да, Ботев е голям клуб, със славна история. Много по-голям от Септември. Но там в настоящата ситуация успешен проект не може да се реализира. Дълго време доста народ е свикнал да командва и да се облагодетелства. И като им врътнеш кранчето, ти спретват интриги.

  -По-лесно ли се прави проект в клуб като Септември, отколкото в Ботев?

  -В пъти по-лесно. Определено е по-спокойно. Но вижте сега - в един момент в Ботев се загуби смисълът. Защо да правиш нещо, като някой постоянно ще ти държи сметка. В края на краищата аз давам мои пари, а не на Иван или Драган. И докато феновете не го разберат, тук не говоря само за тези на Ботев, а за всички, няма нищо да се случи. Сега виждате и в Левски има същите проблеми. Един път завинаги трябва да е ясно, че този който дава, може и 5 лева да дава, той е Господ, защото иска по някакъв начин да им създава радост. Когато те не го оценяват, смятам, че не го заслужават.

-Само феновете ли са виновни за ситуацията в Ботев?

-Не, не само те. И не всички фенове. В Ботев надделяват нездравомислещите привърженици. Там има много свестни хора, истински ботевисти, но когато позволят да управляват 100-200 души, си заслужават съдбата.

-Каква е ролята на Ангел Палийски в цялата ситуация, че толкова дълго време вече е президент на Ботев?

-Той е един човек, който безумно обича Ботев. Палийски обаче обича да е спасителят в ръжта. И той обаче иска някой друг да дава. Потомствен фен е, но желанието му е само да управлява и да задава политиките. Който и да дойде след Самуилов, това много трудно ще стане. Да, аз бих оставил такъв човек, който си разбира от работата, който е мениджър, защото и на мен ще ми е по-спокойно. Но дотам! А той точно тук не усеща границата. Да, намираш някакъв инвеститор и го оставяш да се оправя. Това му е грешката на него.

-Какво очаквате да се случи от тук насетне, след като Ботев за пореден път е на кръстопът? Едва ли има толкова много средства в клубната каса... 

-Благодарение на моята „грешна“ политика за футболисти, за отбор, в момента имат някакви средства. Обвиняваха ме, че съм докарал от плажа Жоао Паоло, а сега с неговите пари се издържат.

Тогава ме хулиха феновете какви са тези бразилци, изгонихте тези, онези. Взехте ментета… Но в момента точно от едно такова „менте“ имат въздух за няколко месеца. Надявам се да намерят наистина някой инвеститор, който да бъде по-кардинален и да реже из дъно. А не като нас.

-Какви бяха отношенията ви с общината?

В Община Пловдив на думи са разкошни. Но на дело е съвсем друго. Там цялата работа е сбъркана. Хем искат да помагат, а накрая ти пречат. Какво толкова сложно има в казуса да се развали една концесия?! Уж искат, а все не могат. Нещата са по-скоро формални, защото развалянето на концесия е с цел да се заеме друга фирма, чиста, която да няма тежести. Аз и Самуилов бяхме осигурили парите за строителството на стадиона, като гарантирахме ние, с наши си фирми. Бяхме намерили дори и фирма-оператор, която да менажира стадиона.

-Каква сума е необходима за довършването на строежа?

  -20-25 милиона лева.

-Колко лични средства дадохте, докато бяхте начело на Ботев?

-Около милион и половина, не съм изчислявал точно. Ти си вложил тази голяма за българските стандарти сума и те идват и ти държат сметка, а после на всичко отгоре започват да те плюят. Бил съм избягал, не съм бил искрен… Това може да го говори само някой ненормалник. Даже съжалявам, че не стана по-рано. Поне щях да спестя някой лев.

-Станалото в Ботев и Левски може ли да се счита за болест в българския футбол?

-Не зная. Дано поне феновете на Локо да пазят Крушарски.

Иначе и те ще берат ядове. В Локо обаче феновете преведоха клуба през трудния период и не се бъркат в управлението, което е добре.

-Какво от плановете ви за Ботев остана тайна за обикновените привърженици?

-В Ботев перспективата беше много по-голяма от тази в Септември. Там аз виждах потенциал на Левски, на ЦСКА. Можеше да направим нещо, което да генерира и приходи, а не само разходи. Тогава вече е възможно да направиш и по-големи неща. Защото ние вече трябва да спрем с този модел някой само да дава пари на готов. Трябва да намерим бизнесмодела и това исках да направя в Ботев. И за това малко ме е яд, че не се случиха нещата поради други причини. Аз им бях поставил много прости условия. Съберете се 7, 8, 10 хиляди души, платете си членски внос, за да видя, че наистина милеете за клуба. А не 1000 човека. Те и това не можаха да направят и то допълнително ме отблъсна от цялата работа. Те живеят в някакви отминали времена. Когато идва бащицата, хвърля един чувал с пари, от който всички лапат. 

Казват ми, направи това, направи онова и тогава ще видиш колко сме. Ами, аз като отида в банката и там ме питат искате да направите стадион за 20 хиляди, а на мачовете ходят по 1000 души. Как така? Сами разбирате за какво става въпрос. Популизъм пълен. Всички само знаят. Ето сега в Левски е същото - имат нова трибуна, а не могат да я напълнят нито веднъж. Сега пък им пречи световната конспирация. Не. Стига вече с големите проекти! Аз си имам отбор - малък клуб, по-малко ядове, по-малко пари. Истината е, че и в Септември перспективата не е голяма. Този проект беше да взимаме млади футболисти, да ги развиваме, с по-малък бюджет. И да генерираме средства, като създадем и продадем някой играч. Но сега реално сме втори, делим първото място с Етър. Гръбнакът на отбора е от 6-7 млади момчета, юношески национали. Не мога да ги спра. Подсилих ги с малко опитни футболисти, които да им дадат увереност. И ако стане отбор за елита - добре. Ако ли не - здраве да е. Аз нямам фиксидеи във футбола. Като няма публика, за кого да правя велики неща… Но така е в цяла България. Онзи ден на Монтана - Лудогорец имаше 12 души. Това отблъсква. Гледате по телевизията и виждате за какво става въпрос. На Славия - Лудогорец беше същото.

-Какъв е смисълът от още един софийски отбор в елита, като и той ще е без фенове?

-Аз не се обиждам от реалността. Това е нещото, което по един или друг начин ми казва „стоп“. Когато тръгваш да правиш бизнес, търсиш потенциал. Такъв видях в Ботев. Нещата не се случиха по ред най-вече знайни причини. Аз не мога да работя в нездрава обстановка и за това предпочетох да приключа тази авантюра. Аз не мога да давам пари и да си вкарвам само напрежение, вместо да си гледам кефа. Това не е сериозно. Ако някога реша, мога и да вложа много средства. Но искам да видя подкрепа от хората. А не само да си трошим парите, а 100-200 фенове да определят кой ще е треньор. Ще им направя стадиона и ще дойдат и ще ми кажат, не ни харесваш вече, какво правиш тук, хайде махай се! Това е идиотското. По принцип съм оптимист, но оптимизмът ми си има граници... 

-Какво би станало, ако Кирил Домусичев държеше отбор с голяма фенска маса, а не Лудогорец?

-О, и него щяха да го подкарат. Той не напразно си направи проекта на зелено в Разград. Познавам много добре Домусчиев. Няма здравомислещ човек, който да се подложи на този мазохизъм дълго време. Аз се подложих за кратко. Бях тръгнал в Ботев с единствената идея, че видях потенциал. Иначе, колкото и да обичам футбола, нямаше да се занимавам с глупости. Щях да си обикалям света, да си гледам мачове и както се казва, да си чеша крастата.

-Може ли някой и нещо да ви накара да се върнете в Ботев?

-Аз да се върна в Ботев?! От този целия разговор досега трябва да сте си извадил извода, че аз, за да си помисля да се върна, първо трябва да имам индикации, че не само съм желан. А да има 10 хиляди човека да си платят членския внос. Тогава може и да се замисля. А не понякога да не могат да напълнят трибуната в Коматево… В един момент даже им казах. Дайте да разваля изкуственото игрище, ще го направя по-нататък, и на неговото място да си направим още една трибуна за 2000 човека и това ще ни стигне. Те, като ревнаха… ама тук е Коматево. Който обича клуба, няма Коматево, няма Куртово Конаре. Където и да е, ще отидеш да гледаш, защото обичаш отбора си. Сега е моментът да го направят. Излезте 10-15 хиляди, вкарайте по 50 лева и този клуб ще го бъде. Ще бъде притегателен за инвеститорите. Ще се появи някой друг като мен, като види този потенциал. И в Левски е същата работа. Онзи ден четох някъде - имали 1 милион привърженици, които щели да дадат по 12 лева. Да, много хубаво, сигурно е така, но пак е само една голяма говорилня. Феновете са една голяма говорилня. Ще им направиш хубав стадион, ще им сложиш 20 лева вход и те веднага ще кажат, ето този дойде да печели от нас. Винаги ще си намерят причина да не идват на мач. Ще кажат скъпо е, после ще кажат, че отборът не е достатъчно добър.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4012
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...