неделя, 19 Януари 2020 03:50 ч.

За първи път жена стана премиер в Румъния

18.01.2018   |   09:38
Прочетена: 903   |
Коментари: 0
За първи път жена стана премиер в Румъния

Румънският президент определи за премиер на страната евродепутатката Виорика Дънчила, чиято кандидатура беше издигната от управляващата коалиция, включваща Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите, предадоха информационните агенции. Това предаде вести.бг.

Дънчила ще има 10 дни, за да представи състава и програмата на новия кабинет, който трябва да получи вот на доверие в парламента. Така тя може да стане първата жена – ръководител на румънското правителство.

Късно в понеделник предшественикът ѝ Михай Тудосе подаде оставка след властови боричкания с ръководителя на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня. Тудосе беше вторият премиер, назначен от социалдемократите, след като правителството на предшественика му Сорин Гриндеану беше потопено от партията с вот на недоверие през миналия юни.

Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня заяви, че парламентът ще бъде свикан на извънредна сесия, така че на 29 януари да бъде гласуван вот на доверие на новото правителство, ръководено от Виорика Дънчила.

Драгня каза също, че в понеделник ще се състои заседание на Националния изпълнителен комитет на СДП, за да започнат дискусии за състава на новия кабинет. „Президентът прие нашето предложение и определи г-жа Виорика Дънчила за длъжността премиер. Президентът избра стабилността въпреки натиска от страна на опозиционните партии да отхвърли предложението на СДП и ние му благодарим за това", заяви Драгня.

От своя страна Дънчила заяви, че очаква вота в парламента, тъй като „за нас е важно прилагането на практика на управленската програма“, така че страната да отбележи подобаващо стогодишната от обединението на Трансилвания и Румъния през 1918 г. и да се подготви за поемането на ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2019 г.

Виорика Дънчила е родена на 11 декември 1963 г. в град Рошиори де Веде в окръг Телеорман в Южна Румъния. През 1988 г. завършва Института по нефт и газ в Плоещ. През 2006 г. получава магистърска степен по специалност „обществено европейско пространство“ в Националната школа по политически науки и държавно управление в Букурещ. В периода 1989-1997 г. се занимава с преподавателска дейност в град Виделе, окръг Телеорман. От 1997 г. до 2009 г. работи като инженер в службата за мониторинг на добива на нефт и газ в компанията Петром АД (понастоящем О Ем Ви Петром).

От 1996 г. е член на Социалдемократическата партия. В периода 2003-2011 г. е председател на организацията на СДП в град Виделе. От 2004 до 2008 г. е съветник в Окръжния съвет на окръг Телеорман. През 2015 г. Дънчила е избрана за председател на женската организация на СДП. Сред инициативите ѝ са осигуряване на квота за жени от най-малко 30% в списъка на кандидатите на СДП на изборите.

От януари 2009 г. е евродепутат от СДП, а от 2014 г. е председател на делегацията на румънските депутати в Групата на прогресивния съюз на социалистите и демократите. Била е член на комисиите по бюджета, по земеделието и развитието на селските райони и по правата на жените и равенството между половете. От 2014 г. е заместник-председател на комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Виорика Дънчила е омъжена. Съпругът ѝ Кристинел Дънчила от 2009 г. заема длъжността директор на едно от подразделенията на О Ем Ви Петром. Имат син Виктор.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...