петък, 28 Февруари 2020 23:20 ч.

За първи път: Проучват сърдечните заболявания сред диабетиците

17.01.2018   |   09:19
Прочетена: 468   |
Коментари: 0
За първи път: Проучват сърдечните заболявания сред диабетиците

Първото по рода си онлайн проучване за нивото на информираност относно сърдечносъдовите заболявания сред хората с диабет тип 2 започва у нас. То е под мотото „Захарният диабет присърце“ (Taking Diabetes to Heart) и е организирано от Международната диабетна федерация. 

Проучването ще продължи до март, като освен на български то ще е достъпно и на други езици, съобщиха от Националната пациентска организация, които също ще вземат участие заедно с Българското дружество по ендокринология, Българска асоциация „Диабет“, Българска диабетна асоциация. 

В края на проучването ще бъдат изготвени доклади за информираност относно сърдечносъдовите заболявания сред хората с диабет тип 2 по държави. От Международната диабетна федерация ще предоставят и спомагателни ресурси за страните, които се нуждаят от по-голяма осведоменост. 

Припомняме, че в началото на декември 2017 г. Международната диабетна федерация представи в Абу Даби междинни данни от проучването "Захарният диабет присърце". Резултатите от получени 943 отговора от 32 страни показват, че диабетиците подценяват риска за здравето си. Данните сочат, че един от всеки трима анкетирани със захарен диабет тип 2 счита, че е с нисък риск от сърдечносъдови заболявания. 26% от анкетираните никога не са били информирани за риска от сърдечносъдови заболявания или са информирани няколко години след като им е поставена диагнозата захарен диабет тип 2. Един от всеки шест анкетирани пък никога не е обсъждал с медицински специалист проблемите, свързани със захарен диабет тип 2 и сърдечносъдовите рискове.

„Светът е изправен пред нарастваща заболеваемост и честота на сърдечносъдови заболявания сред хората с диабет тип 2 поради ограничени познания за превенцията, закъсняло диагностициране, субоптимално лечение и недостатъчна информираност за самоконтрол на диабета”, каза д-р Шаукат Садикот, президент на федерацията. 

Сърдечносъдовите заболявания, сред които инсулт, коронарна болест на сърцето и периферна артериална болест, са една от водещите причини за смърт при хора с диабет тип 2. Статистиката показва, че броят на хората с диабет продължава да се увеличава всяка година.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...