понеделник, 16 Юли 2018 19:22 ч.

За силен имунитет: Пийте чай и се усмихвайте

Не преяждайте , за да имате сили да се преборите с вирусите
03.01.2018   |   20:10
Прочетена: 807   |
Коментари: 0
За силен имунитет: Пийте чай и се усмихвайте

През януари обикновено ни сполетяват настинки и вируси, а сме в очакване и на поредната грипна епидемия. Според прогнозата на медици  се очаква  заболяването да се разпространи в края на месеца. Ето няколко съвета как да се предпазим от грип, цитирани в "Здравница":

1. Пийте поне 4 чаши чай дневно. Той набавя необходимите антиоксиданти и предпазва от инфаркт и рак. Както е известно, чаят съдържа също и стимулиращи вещества, които действат както кофеина в кафето и спокойно можете да пиете чаша чай сутрин, вместо кафе. Организмът ни се нуждае от антиоксиданти, за да се пребори с вредни свободни радикали. Като прибавим и хидратиращият ефект на чая, той се оказва универсална напитка, която трябва да присъства ежедневно в менюто ви. Но не прекалявайте с черния чай, за да не станете прекалено нервни.

2. Усмихвайте се по-често. Официално е признато, че щастливите хора се разболяват по-рядко. След проведено изследване в университета в Питсбърг сред 193 здрави хора на възраст от 21 до 55 г. се оказало, че по-положително настроените от тях са по-издържливи на заболявания като зимния грип. 

3. Консумирайте повече плодове. Тези, които съдържат повече витамин С, много полезно е и кивито. Но малко хора знаят, че джинджифилът, освен класическа подправка в индийската кухня, е чудесно средство срещу настинка и главоболие. Две супени лъжици от джинджифил, приемани всяка сутрин през студените месеци, ще предотврати настинката и грипа. Подправката е и болкоуспокояващо. Двадесет милилитра чай, приготвен с два грама джинджифил, успокояват болката при мускулна треска.

4. По-добре повече дрехи, а не една дебела. Това е универсално правило, но е особено полезно, ако навън е ветровито. По-добре облечете няколко фланелки под пуловера, отколкото една дебела дреха и връхната върху нея. 

5. Дишайте през носа, за да се предпазите от инфекция. За да не попаднат причинителите на остри респираторни заболявания в горните дихателни пътища, не трябва да се допуска преохлаждане както на самите горни пътища, така и на целия организъм. При дишане през носа въздухът се нагрява значително по-добре, отколкото ако се поеме през устата. 

6. Мийте по-често ръцете си. Вирусите, предизвикващи простудни заболявания, са силно заразни и се предават най-често чрез ръцете. Най-лесно е да се заразите на местата, където се струпват или преминават много хора. Вирусите живеят с часове върху повърхността на предметите. Достатъчно е да прилепите мръсната си ръка до носа и да вдишате, за да се заразите.

7. Приемайте храни, богати на желязо. Често простудите са свързани с недостига на желязо в организма. Ако не приемате достатъчно желязо, вашите клетки ще страдат и от недостиг на кислород, а това забавя и обмяната на веществата. Недостигът на желязо се проявява под формата на повишена умора, бледост и отпадналост. Употребявайте повече риба, яйца, птиче и тъмно месо.

8. Почивайте си повече.  

9. Не яжте твърде калорична храна. Общата тенденция е, че през есента и зимата хората приемат по-калорични продукти, отколкото през лятото. Тялото се запасява със сили, за да противостои по-успешно на идващите със студа заболявания.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5901
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...