вторник, 23 Януари 2018 19:59 ч.

Звездните мигове и провали на пловдивските политици през 2017-а

Бойко оправя Балканите и света, останалите - града и родината
30.12.2017   |   14:10
Прочетена: 750   |
Коментари: 0
Звездните мигове и провали на пловдивските политици през 2017-а

Политиците се радват на най-дългата зимна ваканция. 20 дни си отдъхват за коледните и новогодишните празници народните представители. Цял месец пък си почиват общинските съветници. Депутатите започват работа на 11 януари, а вероятно основен приоритет през следващата година ще бъде провеждането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Първата сесия на местните старейшини пък догодина ще е на 23 януари, когато почват дебатите по бюджета за 2018-а. 

В края на всяка година е време за равносметка какво успяха да свършат политиците и какво не можаха. Докато премиерът Бойко Борисов жънеше успех след успех на международната сцена, неговите съпартийци, коалиционни партньори и опоненти дерзаеха по важни дела за България и Пловдив. 

За пореден път градът изпрати в парламента 11 народни представители след изборите през март. Те определят отиващата си година като успешна и ползотворна. Всички депутати бяха активни в парламентарните комисии, на трибуната в зала и по медиите. Предложенията на ГЕРБ защитаваха шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, председателят на комисията за контрол над службите и СРС-тата Димитър Лазаров, Атанас Ташков, Вежди Рашидов и Спас Гърневски. Бившият кмет на Пловдив громеше опозицията с острия си език, а култовата му  реплика "Деляне, приятелю, остани, ако скочиш от борда, червените акули ще те разкъсат във водата", изречена по повод на оставката на Делян Добрев, ще се помни дълго време.

Доц. Георги Йорданов от БСП влезе в хрониките като един от депутатите, задали най-много въпроси и питания. Колегата му проф. Иво Христов запали един от много политически скандали на 2017-а с думите "80% от населението са дебилни и не могат вече да се подписват". По-късно професорът по социология се извини на тези, които е засегнал с думите си. Теодора Халачева се оказа най-младият парламентарист в 44-ото НС, но това не  попречи да работи активно. Двамата депутати от Обединени патриоти Славчо Атанасов и Александър Сиди се включиха в изработването на редица закони и често обясняваха позициите си по телевизии, радиа и вестници. От Воля влезе Нина Миткова, но в края на септември сама се отказа от парламента. А Марешки още не е решил кой да заеме мястото .

Без  местния парламент, който в Пловдив е съставен от 51 съветници, кметът и подчинената му администрация не могат да се разпореждат с бюджетни средства и имоти, тоест да управляват. За една година се взимат стотици решения, повечето по предложения на градоначалника и неговите заместници. В Общинския съвет участват ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, Съюз за Пловдив, БСП, Кауза Пловдив, ЗС „Александър Стамболийски", местната коалиция „Здравко Димитров - Да решаваме заедно“.

Всеки от пловдивчани би могъл да прецени по състоянието на града доколко е ефективна работата  на местната  власт. Според симпатизанти администрацията и градският парламент работят  в синхрон, което допринася за напредъка на Пловдив. Скептиците пък считат, че  съветниците са кукли на конци, чиято работа се свежда единствено до натискане на бутона на лаптоп по команда на кмета и до тоталното незачитане на гласовете от опозицията.

В края на годината зададохме два въпроса на депутати и съветници:

1. Кой бе звездният ви миг на трибуната през 2017-а?

2.  В кой момент се почувствахте в неудобно положение?

Отговорите четете във в. "Марица"

Звездните мигове и провали на пловдивските политици през 2017-а

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
1157
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...